Bekijk Q&A met Viggo Mortensen over regiedebuut 'Falling'

Jeroen Willems Viggo Mortensen
Interview 14 jul 2021
Toen de coronamaatregelen even versoepelden, stond rasacteur Viggo Mortensen meteen klaar om met zijn auto heel Europa te doorkruisen ter promotie van zijn regiedebuut Falling. Tijdens zijn stop in de Arteveldestad ontving hij op Film Fest Gent de Joseph Plateau Honorary Award om zijn indrukwekkende carrière te lauweren. Na de vertoning van Falling op zondag 18 oktober 2020 bleef hij met plezier nog even na voor een uitgebreide Q&A.
Falling film still

Voor zijn nieuwste project haalde Viggo Mortensen alle rollen in zichzelf naar boven. Hij stond niet alleen in voor het scenario en de regie van Falling, hij vertolkte ook de hoofdrol en leverde er eigenhandig de muziek voor. Met Falling bewijst de Deens-Amerikaanse karakteracteur dus een creatieve duizendpoot te zijn. Filmjournalist Lieven Trio en het publiek vroegen hem naar zijn ervaringen als gloednieuwe regisseur, de samenwerking met Lance Henriksen, die als (groot)vader Willis een fenomenale prestatie levert, en zijn persoonlijke ervaringen met dementie. Falling verschijnt vanaf vandaag in de zalen.

FFG 17 Okt MORTENSEN 32 van 36
“We like to think that our memories of the past are facts: the present is confusing and and the future is uncertain, but at least we can count on the past. In reality, the past is just as unknowable and unfixed.”
Viggo Mortensen Regisseur
Viggo Mortensen David Cronenberg Falling 750x400

Voor de goed oplettende filmfans stopte Mortensen bovendien een opmerkelijke easter egg in zijn debuut. In de rol van de proctoloog castte hij immers collega-acteur/regisseur David Cronenberg. Mortensens cv telt drie straffe vertolkingen met Cronenberg in de regisseursstoel - A History of Violence (2005), Eastern Promises (2007) en A Dangerous Method (2011) - en nu was het tijd om de rollen om te draaien. Cronenberg was Mortensens eerste keuze voor de rol en na een korte poll bij het Film Fest Gent-publiek kon de regisseur besluiten dat lang niet iedereen Cronenberg had herkend.

FFG 17 Okt MORTENSEN 32 van 36
“When I sent [David Cronenberg] the script, I told him that it wouldn’t be a problem if he didn’t want to do it. When he asked me: ‘So, what colour are the gloves?’, I knew he was definitely in.”
Viggo Mortensen Regisseur

Bekijk de Q&A hier:

Viggo Mortensen heeft het over

02:00 zijn regiedebuut
06:45 Lance Henriksen
15:15 David Cronenberg
18:00 awards
22:15 filmmuziek
25:00 dementie
32:00 je publiek respecteren
36:15 uitdagende scenes
41:15 regisseren
49:30 tegengestelde points of view in Falling
57:00 inspiratie
59:30 Falling als metafoor voor de maatschappij