10 21 okt. '23

Bas Devos rijgt Berlijn en Cannes aan elkaar

Bas devos1
Nieuws 24 apr. 2019

Nauwelijks drie maanden nadat hij in Berlijn zijn ‘Hellhole’ voorstelde, trekt Bas Devos naar Cannes waar zijn nieuwste film ‘Ghost Tropic’ zopas werd geselecteerd voor de prestigieuze nevensectie Quinzaine des Réalisateurs.

Twee opeenvolgende films die op twee op elkaar volgende internationale filmfestivals in wereldpremière gaan, is waarschijnlijk uniek in de geschiedenis van de Vlaamse film. ‘Ghost Tropic’ was tijdens Berlijn al in productie en wordt op dit ogenblik nog verder afgewerkt. In een reactie aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft Bas Devos het over erg verrassend maar zeer deugddoend nieuws. Hij onderstreept dat ‘Hellhole’ en ‘Ghost Tropic’ twee compleet verschillende films zijn die toch sterk verbonden zijn. Alsof ‘Ghost Tropic’ een aarzelend antwoord is op de vragen die ‘Hellhole’ opwierp.

Nachtelijke tocht

Het hoofdpersonage in ‘Ghost Tropic’ is de achtenvijftigjarige Khadija die na een lange werkdag ’s avonds in slaap valt op de metro. Als ze aan de eindhalte wakker wordt moet ze haar weg naar huis te voet verderzetten. De nachtelijke tocht dwingt haar om hulp te vragen en te geven aan de andere bewoners van de nacht. Saadia Bentaïeb, bekend van ‘D’après une histoire vraie’, ‘Jusqu’à la garde’ en ‘120 battements de coeur’, speelt de hoofdrol. Andere rollen zijn voor Maaike Neuville, Nora Dari en Willy Thomas die in ‘Hellhole’ de doktersrol voor zijn rekening nam. Voor de cinematografie deed Bas Devos een beroep op Grimm Vandekerckhove, Dieter Diependaele monteerde en de muziek is van de hand van Brecht Ameel.

Doorbraak

Tijdens de Berlinale plaatste het vakblad Variety Bas Devos op de lijst van de 10 Europeans to Watch met de filmlui die dit jaar zouden doorbreken. De selectie voor Cannes bewijst dat Variety het bij het rechte eind had. Inmiddels werd ‘Hellhole’ onder meer op het filmfestival van Hong Kong vertoond en daar kreeg Bas Devos film de prijs voor de beste regie. Bij ons komt ‘Ghost Tropic’ in het najaar in de bioscopen. De Quinzaine des Réalisateurs wordt in Cannes als de belangrijkste nevensectie naast de officiële selectie beschouwd. Ze ontstond na mei 68 en legt de klemtoon op het oeuvre en het auteurschap van de regisseurs. De Quinzaine is zowel het startpunt in een carrière als de springplank naar de officiële competitie voor tal van regisseurs; Onder hen namen als Robert Bresson, Louis Malle, Martin Scorsese, de gebroeders Dardenne

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.