08 19 okt. '24

10 straffe films door straffe vrouwen

An
Nieuws 31 okt. 2018
Voor onze VOD-selectie deze maand koos Patrick Duynslaegher tien uiteenlopende films door vrouwelijke cineasten. Van Fien Troch tot Naomi Kawase, deze straffe madammen hebben allemaal een uniek stukje filmgeschiedenis op hun naam staan.
  • La Folie Almayer - Chantal Akerman

Kaspar Almayer is een Nederlandse koopman in de jaren '50 in Maleisië. Ondanks de revolutie tegen de Engelse bezetters leeft hij teruggetrokken met zijn handel. Hij hoopt dat zijn geliefde dochter Nina ooit met een rijke man zal trouwen. In al zijn hebzucht, trots en vooroordelen stort hij hen beiden in het ongeluk. Gebaseerd op het boek van Joseph Conrad. Bekijk 'La Folie Almayer'.

  • We Need to Talk about Kevin - Lynne Ramsay

Bij de geboorte van Kevin heeft Eva haar professionele leven en persoonlijke ambities op een laag pitje gezet. De communicatie tussen moeder en zoon verloopt moeizaam. Aan de vooravond van zijn 16de verjaardag pleegt Kevin een onherstelbare daad. 'We Need to Talk about Kevin' is de aangrijpende zoektocht van een moeder naar het antwoord op de vraag of het karakter van haar kind aangeboren of aangeleerd is. Bekijk 'We Need to Talk about Kevin'.

  • Les plages d'Agnes - Agnes Varda

Terugkerend naar de stranden die haar leven hebben getekend, schept Agnès Varda een soort van autodocumentaire. Ze brengt zichzelf in beeld met uittreksels van haar films, foto's en reportages. Met humor en emotie laat ze ons delen in haar debuut als theaterfotograaf en daarna als vernieuwende cineast in de jaren '50, in haar leven met Jacques Demy, in haar feministisch engagement, in haar reizen in Cuba, in China en in de VS, in haar parcours als zelfstandige producer, in haar gezinsleven en in haar liefde voor stranden. Bekijk 'Les plages d'Agnes'.

  • Sans toit ni loi - Agnes Varda

In Zuid-Frankrijk wordt het dode lichaam van een zwerfster gevonden. De film behandelt in documentaire-stijl de laatste weken van haar leven, waarin ze allerlei mensen ontmoet, maar niemand haar echt leert kennen. Bekijk 'Sans toit ni loi'.

  • Sex is Comedy - Catherine Breillat

Een regisseur wil een film maken over de relatie tussen een man en een vrouw, maar wanneer een intieme scène moet gedraaid worden, blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn. Door dit euvel komen allerhande onderliggende persoonlijke problemen bij de hoofdacteur naar boven. Bekijk 'Sex is Comedy'.

  • Unspoken - Fien Troch

Vijf jaar geleden verdween de 14-jarige Lisa uit het leven van haar ouders Lukas en Grace. Zonder afscheid, zonder sporen, zonder hoop dat ze ooit terugkomt. Ondertussen kruipt de sleur terug op de dagen van haar ouders, maar onderhuids blijft toch vooral het verdiet en gemis knagen. Bekijk 'Unspoken'.

  • Kid - Fien Troch

‘Kid’ vertelt het verhaal van de vrolijke Kid, zijn broer Billy en hun moeder, die met z'n drietjes op een boerderij wonen. Met weinig middelen probeert Mama er een warm, liefdevol nest van te maken en dat leidt tot grappige en absurde situaties. Maar dan slaat het noodlot toe en gebeurt er iets waardoor het leven van de kinderen drastisch wijzigt. De jonge Kid en Billy zoeken elk op hun manier naar een beetje geluk. Bekijk 'Kid'.

  • White Material - Claire Denis

In een West-Afrikaans land verbouwt een blank gezin al drie generaties koffie. Als het door een burgeroorlog onrustig wordt weigert Maria, de moeder van het gezin, de plantage alleen te laten en de oogst op te geven. Voor haar is dat een teken van zwakte. Maria's ex-man en vader van haar kinderen, André, is echter van plan terug te gaan naar Frankrijk samen met zijn nieuwe vrouw. Daar heeft hij alles voor over, ook Maria verraden. Bekijk 'White Material'.

  • Fish Tank - Andrea Arnold

Mia is een 15-jarig meisje, dat altijd in de problemen zit, van school is gestuurd en is verbannen door haar vrienden. Op een warme zomerdag brengt haar moeder een mysterieuze vreemdeling mee, die belooft om alles te veranderen en liefde in hun levens te brengen. Bekijk 'Fish Tank'.

  • An (Les délices de Tokyo) - Naomi Kawase

Sentaro runt een klein bakkerswinkeltje waar hij dorayaki verkoopt - Japanse pannenkoekjes gevuld met "An", een zoete rodebonenpasta. Wanneer Tokue, een oude en ietwat spirituele vrouw, aanbiedt hem te helpen in de keuken, accepteert hij dat schoorvoetend. Tokue blijkt met veel liefde en aandacht overheerlijke An te kunnen maken. Dankzij haar geheime recept, komt de kleine bakkerij tot bloei en ontstaat er een bijzondere vriendschap. Bekijk 'An (Les délices de Tokyo)'.

Tags

VOD

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?