5724ebe8 9bf0 40c7 9876 e177f3402384

Martin Theo Krieger

Zischke

Regisseur Martin Theo Krieger Componist Barbara Thompson Met David Strempel, Amira Ghazalla, Michael Altmann
Editie 1987
93' - 1986 - Drama - Taal: Duits

Deze charmante film, op een laag budget gemaakt, zou wel 'es een onverwacht succes kunnen worden. We zien heden te dage niet te veel films waarin de gastar­beidersproblematiek met een luchtig en heel menselijk oog wordt bekeken. Hoofd­figuren zijn tieners, maar het is geen tienerfilm. Zischke bevat ingrediënten van een milieuschets, een wat humoristisch detektive verhaal, een milde satire en natuurlijk ook een tienerfilm.

Een gescheiden moeder gaat er vandoor met een G .I. en laat haar zoon achter in Berlijn. Hij zal zijn plan moeten trekken. Onder de naam Zischke maakt hij car­toons, maar hij wil er ook wel 'es uit. Zo vindt hij in het station heel toevallig een paar valse paspoorten , die hem het nodige geld kunnen opbrengen voor zijn trein­ticket . De paspoorten waren besteld door een knappe Libanese actrice voor haar broers die illegaal in Berlijn verblijven. Snel worden zij achternagezeten door twee agenten van de vreemdelingenpolitie. Maar een van hen is verzot op theater en is een bewonderaar van de jonge actrice . Aldus ontwikkelt zich een aardig kluwen van toevalligheden waaruit zowel de vreemdelingen en de agenten als Zischke profijt zullen trekken.

Film knipoogt naar vreemdelingenpro­blematiek zonder leermeesterigheid of taboe, en de Libanezen in de film zijn gewoon mensen. Ook de politie-agenten worden ontdaan van enig taboe. Het zijn twee kleine ambtenaars die graag een cent­je bijverdienen en natuurlijk niet wars zijn van wat omkoopgeld. De film heeft een aangehouden vaart van leuke momenten en onverwachte verwik­kelingen, maar verzwakt nergens in de richting van pure komedie . De niet pro­fessionele jonge acteurs, en vooral dan David Strempel als Zischke, maken van dit langspeelfilmdebuut een opgemerkte film. Een film over Berlijn als smeltkroes van uiteenlopende invloeden. Een film over Berlijn als een stad als alle andere. Met mensen, met straten, met huizen, theaters, dag en nacht. (vrij naar Variety, 22.4.1987)

Image gallery

5724ebe8 9bf0 40c7 9876 e177f3402384

Generiek

Regisseur

Martin Theo Krieger

Componist

Barbara Thompson

Met

David Strempel, Amira Ghazalla, Michael Altmann

Scenario

Martin Theo Krieger, Reinhard Münster

Cinematograaf

Claus Deubel

Monteur

Raimund Barthelmes

Producent

Peter H. Backhaus, Martin Theo Krieger

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1986