09 20 okt. '24
67ed2c26 44cb 43b2 99d5 5bf8f48fdc4a

Vincente Minnelli

Yolanda and the Thief

108' - 1945 - Fantasy, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: Vincente Minnelli Componist: Lennie Hayton Met: Fred Astaire, Lucille Bremer, Frank Morgan
In Yolanda and the Thief kon Minnelli voor de eerst zijn surrealistisch gevoel voor kleur en decor volledig uitleven: het werd meteen de meest overdadig barokke van zijn hi-fi technicolor-fantasieën. De openings­sequens in het klooster met de meisjes in scharlaken uniformen in een groene wei bepaalt meteen de felle kleurtoon waar Minnelli naar streefde. Het verhaal speelt zich af in een mythisch Zuid Amerikaans staatje, waar Yolanda verliefd wordt op de gangster Johnny, die ze voor haar engelbewaarder houdt. Ze moet erkennen dat het niet het engelachtige in hem is dat ze verlangt, maar de mannelijke trekken van leiderschap en avontuur. Ze zal zich losmaken van haar kloosteropvoeding; hij zal de band van het huwelijk aangaan en een punt zetten achter zijn zwervend, wetteloos verleden. Het huis van Yolanda is een sprookjeskasteel in Spaanse koloniale barok, waar rooms katholieke motieven wedijveren met extravagante gadgets.
Volgt het eerste grote ballet, een droomsequens (Hollywood had net Freud ontdekt), waarin Johnny enYolanda's onbewuste verlangens worden gevisualiseerd. Het lijkt Salvador Dali, maar dan wel een Dali verdwaald op 5th Avenue. Tweede hoogtepunt is het karnavalballet waar Johnny en Yolanda met een koor van 18 paren een dans opvoeren op de tonen van het lied 'Coffee Time'.

Image gallery

52c5561f e26a 4c60 8f9a 30e43481e9d1
67ed2c26 44cb 43b2 99d5 5bf8f48fdc4a

Generiek

Regisseur

Vincente Minnelli

Componist

Lennie Hayton

Met

Fred Astaire, Lucille Bremer, Frank Morgan

Scenario

Irving Brecher

Cinematograaf

Charles Rosher Jr.

Monteur

George White

Producent

Arthur Freed

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

Ludwig Bemelmans & Jacques Théry

Jaar

1945

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?