09 20 okt. '24
E97cacef ff01 4155 8acb 8fd581411b33

Jan SchÜtte

Winckelmanns Reisen

Editie 1992
80' - 1990 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Jan SchÜtte Componist: Claus Bantzer Met: Wolf-Dietrich Sprenger, Susanne Lothar, Traugott Buhre
De titel van de film moet ironisch worden genomen. Ernst Winckelmann is als vertegenwoordiger van shampoo weliswaar vaak op reis, maar zijn rondgang langs de middenstand van het landelijke gebied ten noorden van Hamburg zijn, net zomin als zijn koele ontmoetingen met vriendin Aline, avontuurlijk of opwindend te noemen. Aline dreigt te verzuren in het dorpscafé van haar vader, een alcoholist, die zijn ziel verpand heeft aan Miami Beach. Aline op haar beurt droomt over een baan in een hotel in Oostende, waarvoor ze alvast meteen een cursus Nederlands is begonnen. Winckelmanns Reisen is een film over verlangen en onvermogen. Dat komt prachtig tot uitdrukking in de scène waarin Aline Ernst in gebroken Nederlands vertelt dat hij haar 'als een echte vrouw moet liefhebben'. Aline meent het, maar kan zich niet uitdrukken. Ernst verstaat haar niet, en denkt dat ze de cursus Nederlands nog eens doorneemt. 'Knap hoor', zegt hij nog. Einde scène. ( ... )
Schütte lijkt in Winckelmanns Reisen te hebben gezocht naar de essentie van het vertellen. 'Minder, minder!' lijkt hij geroepen te hebben. Het resultaat is paradoxaal genoeg een film met een grote expressiviteit en zeggingskracht. (Skrien, december 1991)

Image gallery

E97cacef ff01 4155 8acb 8fd581411b33

Generiek

Regisseur

Jan SchÜtte

Componist

Claus Bantzer

Met

Wolf-Dietrich Sprenger, Susanne Lothar, Traugott Buhre

Scenario

Jan SchÜtte, Thomas Strittmatter

Cinematograaf

Sophie Maintigneux

Monteur

Renate Merck

Producent

Jan SchÜtte, Joachim von Mengershausen

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?