179200ce b302 4277 b30f 9226e0390789

Peter Madsen, Jeffrey J. Varab

Valhalla

Regisseur Peter Madsen, Jeffrey J. Varab Componist Ron Goodwin Met Dick Kaysø, Preben Kristensen, Laura Bro
Editie 1988
89' - 1986 - Animatiefilm, Familiefilm, Avontuur - Taal: Deens

In een wereld lang geleden , ten tijde van de Noorse legenden, ligt het land Midgaard op een boogscheut verwijderd van het land van de Goden, Asgaard, waar de Goden huizen in Valhalla. In dat huis heerst Odin, oppergod, bijgestaan door o.m. zijn God van de Donder, Thor, een vervaarlijk uitziend heerschap met een enorme bliksemhamer, en de God van het Vuur, Loki, een sluwe, gladde listigaard. Op een avond krijgen de ouders van Vikingkinderen Chalfe en zijn zuster Roskva bezoek van Thor en Loki. Beide zijn op zoek naar een rustplaats voor de nacht. Er is evenwel niets te eten en Thor braadt dan maar zijn geit. De beenderen moeten echter zorgvuldig bewaard worden zodat Thor een nieuwe geit kan toveren. Maar Loki, leep als hij is, verleidt Chalfe ertoe een van de knoken te breken ... Thors geit is mank en de god is woedend. Als boete moeten Chalfe en Roskva mee naar zijn huis als helpers. En zo komen de twee Viking-kinderen in Asgaard terecht, een land waar nauwelijks één sterveling geweest is. Daar zullen zij getuige zijn van de verschrikkelijke - maar dikwijls toch ook komische - strijd tussen de goden en de Reuzen van Udgaard. Zij zullen er zelfs een rol in gaan spelen.

Vier jaar heeft Peter Madsen over deze productie gedaan, terwijl hij aanvankelijk dacht de klus te kunnen klaren in twee jaar. Zijn film werd de duurste die ooit in Denemarken gemaakt werd. Maar het geld is goed besteed geweest want Valhalla is een plezierige film die jong en oud kan bekoren. Vooral de goden zijn leuk: het huiselijk leven van Thor, die onder de knoet van zijn vrouw zit, is grappig en het gevecht met de reuzen heeft meer van een circus. Peter Madsen, die met zijn 'Valhalla' strips de meest populaire striptekenaar van Denemarken is, weet precies hoe hij zijn figuren moet uittekenen om bij de kijkers het gewenste effect te krijgen.
Vermelden we nog de muziek van Ron Goodwin, niet de eerste de beste, en het animatiewerk van Boerge Ring die nog Oscars heeft gewonnen voor animatiefilms. Valhalla is een aanrader voor kinderen van 7 tot 77 jaar en ouder.
(wp)

Image gallery

179200ce b302 4277 b30f 9226e0390789
Fcee148a 3b09 4ec4 852a 51dc6d1d8cc7

Generiek

Regisseur

Peter Madsen, Jeffrey J. Varab

Componist

Ron Goodwin

Met

Dick Kaysø, Preben Kristensen, Laura Bro

Scenario

Peter Madsen

Cinematograaf

Niels Grønlykke, Jan-Erik Sandberg

Monteur

Lidia Sablone

Producent

Michael Andreasen

Meer informatie

Taal

Deens

Productielanden

Denemarken

Scenario gebaseerd op

"Valhalla" (Søren Håkansson & Peter Madsen)

Jaar

1986