09 20 okt. '24
71b534f0 d5a9 4c11 957a 6ba9cdac967f

Ola Solum

Trollsyn (Second Sight)

93' - 1994 - Drama - Taal: Noors
Regisseur: Ola Solum Componist: Jan Garbarek Met: Julia Onsager Steen, Liv Bernhoft Osa, Bjørn Willberg Andersen
In de middeleeuwen werd Noorwegen aan­zien als één van de grootmachten van Euro­pa. Wanneer de pest (of De Zwarte Dood) rond 1350 uitbrak op het continent, werd Noorwegen het zwaarst getroffen. Ongeveer tweederde van de bevolking ver­loor toen het leven. Het land kende meer dan 400 jaar een duister bestaan als onder­deel van Denemarken. Het Noorse volk werd door de Deense opperheren repressief onderdrukt. Alleen dankzij haar populaire cultuur wist het te overleven. De legende van Jostedalsrypa (De Jostedal Elegie), over een klein meisje dat als enige een pest-epidemie in een vallei aan de west­kust van Noorwegen overleeft, werd de be­langrijkste voorbode van de hoop op een nationale wedergeboorte.

De film Second Sight brengt deze legende op een fascinerende wijze opnieuw tot leven. Ten oosten van het Sogn-district ligt de Jostedal-vallei. Ten tijde van de Zwarte Dood, kwamen de inwoners van deze vallei overeen dat niemand van hun familie of vrienden naar hun vallei kon komen zolang de pest woedde. Niettegenstaande deze be­slissing bereikte de pest toch de vallei en zorgde er voor een enorme verwoesting. Iedereen kwam om, behalve één meisje op de Birkehoug-boerderij. Het vee uit de vallei trok het woud in en belandde uiteindelijk in het nabijgelegen dorpje. De bewoners daar waren verrast bij het zien van de dieren en nieuwsgierig naar wat er was gebeurd trok­ken een aantal mannen richting Jostedal...

Image gallery

71b534f0 d5a9 4c11 957a 6ba9cdac967f
Fd0b4a65 a073 4234 9fc6 731160fb56dd

Generiek

Regisseur

Ola Solum

Componist

Jan Garbarek

Met

Julia Onsager Steen, Liv Bernhoft Osa, Bjørn Willberg Andersen

Scenario

Anja Breien

Cinematograaf

Harald Gunnar Paalgard

Monteur

Einar Egeland

Producent

Hilde Berg

Meer informatie

Taal

Noors

Productielanden

Noorwegen

Jaar

1994

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?