09 20 okt. '24
Be693975 4be1 4dac a09e b1e7c3fb52b3

Eric Mitchell

The Way It Is

Editie 1985
80' - 1985 - Komedie - Taal: Engels
Regisseur: Eric Mitchell Componist: Vincent Gallo, Larry Crosley Met: Kai Eric, Boris Major, Vincent Gallo

The Way lt Is speelt zich af in een zomers New York, in East Village. In het begin wordt een meisje dood aangetroffen in een park. In een flashback wordt verteld dat zij een actrice was die met een gezelschap werkte aan het stuk Orpheus van Jean Cocteau. "De Orfeusmythe is maar een excuus voor het eigenlijke verhaal," zegt regisseur Mitchell. "De film gaat vooraf aan wat er gebeurde met Orfeus en Eurydike. De ondertitel Eurydice in the Avenues, geeft beter aan waar het over gaat. Het hele verhaal draait om het meisje en om haar relaties. Iedereen praat over haar. Ze speelt de rol van Eurydike al met tegenzin, ze weigert het absoluut om die rol ook in werkelijkheid te spelen."

De totstandkoming van The Way lt Is heeft lang geduurd. Mitchell ontmoette hetzelfde probleem als elke andere onafhankelijke filmer: producenten zijn niet geïnteresseerd in niet-commerciële projecten. "Het budget was de som van de samenwerking tussen de technici en de acteurs. Pas later vond ik een producent die de post-produktie wilde financieren." De opnamen in de New Yorkse straten werden zonder geluid gemaakt. In Italië werd dan een tekst gedubd, in de traditie van de grote Italiaanse cinema. The Way It Is is zeker te vergelijken met een film als Stranger Than Paradise van Mitchells vriend Jim Jarmusch, in wiens Permanent Vacation hij overigens nog de hoofdrol acteerde. Alleen is hij veel minder strak gecomponeerd.

(Vrij naar Festivalkrant Rotterdam 28.1.1985)

Eric Mitchell (°1952) was in 1979 stichter van The New Cinema in New York. Werkte als acteur in Amos Poe's Unmade Beds en The Foreigner. Schreef en regisseerde zelf Kidnapped (1978), Red Italy (1979) en Underground USA (1980). Hij bereidt thans voor het Britse Channel Four een film over de geschiedenis van de New Yorkse filmindustrie voor, The Age of lnnocence.

Image gallery

Be693975 4be1 4dac a09e b1e7c3fb52b3
5c1aa934 6819 4f89 9a20 1e3e3d4e252f

Generiek

Regisseur

Eric Mitchell

Componist

Vincent Gallo, Larry Crosley

Met

Kai Eric, Boris Major, Vincent Gallo

Scenario

Eric Mitchell

Cinematograaf

Bobby Bukowski

Monteur

Bob Gould, Susan Graef

Producent

Robert Verrall

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?