A7b9fda1 6047 483c b04c 9d26aa733112

Arthur Hiller

The Lonely Guy

Regisseur Arthur Hiller Componist Jerry Goldsmith Met Steve Martin, Charles Grodin, Judith Ivey
Editie 1984
90' - 1984 - Komedie, Romantisch - Taal: Engels
ARTHUR HILLER
Hiller is afkomstig uit Canada. Hij studeerde psychologie en rechten, maar zou zich uiteindelijk aan het theater -en later aan de film wijden. In 1950 begon hij bij de CBC (Canadian Broadcasting Corporation) en in 1954 ging hij in Hollywood voor NBC werken : hij maakte een reeks televisieseries, waarvan o.m. BEN CASEY en GUNSMOKE ook hier te zien waren.
Hiller heeft thans meer clan 20 speelfilms op zijn aktief. Ongetwijfeld is LOVE STORY zijn meest bekende, maar daarnaast maakte hij een reeks geslaagde ontspanningsfilms : SILVER STREAK (met Gene Wilder en Jill Clayburgh}, THE IN-LAWS (met Alan Arkin en Peter Falk). Met scenarist Paddy Chayefski maakte hij o.m. THE HOSPITAL. Peter O'Toole en Sofia Loren waren samen in zijn MAN OF LA MANCHA. Zijn recentere films zijn controversiëler: MAKING LOVE (een van de eerste Hollywoodfilms over homoseksualiteit) en AUTHOR, AUTHOR (met o.m. Al Pacino).

The Lonely Guy
THE LONELY GUY is Steve Martins tot nu toe meest naturalistische en minst billenkletserige filmkomedie. Onvermijdelijk zijn er enkele goede lachbuien in de film, maar ze zijn voor Martin tamelijk schaars. Larry Hubbard (St. Martin) heeft een relatie met Danielle (Robyn Douglas), maar die loopt spaak en hij treedt het rijk der eenzamen binnen. Daar wordt hij opgevangen door Warren Evans (Charles Grodin). Larry ontmoet het schattige meisje Iris (Judith Ivey), dat meteen verliefd op hem wordt. Maar hij brengt er niet zo veel van terecht. Na veel perikelen komt alles tenslotte toch op zijn pootjes.

Net zoals Hillers meeste films kan je LONELY GUY omschrijven als een schets van hedendaagse menselijke relaties: "Ik voel mij helemaal thuis in relatie-films," zegt Hiller, "omdat je op een terrein zit waar je instincten het beste tot hun recht kan laten komen." Al maakte hij enkele dramatische films, toch is de komedie min of meer zijn domein. Het script van LONELY GUY beviel hem dan ook meteen : "Het is een geestig en ontroerend verhaal dat toch ook wel inconventioneel is. Het gaat over dat soort eenzaamheid die elk van ons al wel eens ervaren heeft, maar in de grand blijft het een hij-en-zij-film." Voor de opnamen werd niet op enkele dollars gekeken. Behalve in de Universal studio's ging men op lokatie in Los Angeles en New York. En Manhattan Bridge, die voor de film helemaal in de mist moet hangen, werd voor de gelegenheid helemaal nagebouwd op ware grootte. Tot het akteursgezelschap behoren Steve Martin (bekend van o.m. PENNIES FROM HEAVEN en DEAD MEN DON'T WEAR PLAID), Charles Grodin (die debuteerde in ROSEMARY'S BABY en verder optrad in o.m. Warren Beatty's HEAVEN CAN WAIT, Nichols' CATCH-22 en in REAL LIFE).

Image gallery

7ee73389 a78d 4aaf b625 c7fd1843d8c2
A7b9fda1 6047 483c b04c 9d26aa733112

Generiek

Regisseur

Arthur Hiller

Componist

Jerry Goldsmith

Met

Steve Martin, Charles Grodin, Judith Ivey

Scenario

Ed. Weinberger, Stan Daniels

Cinematograaf

Victor J. Kemper

Monteur

Raja Gosnell, William Reynolds

Producent

Arthur Hiller

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"The Lonely Guy" (Bruce Jay Friedman)

Jaar

1984