09 20 okt. '24
2af788b3 0f36 4717 818e a3a6b00467f7

Kenji Mizoguchi

The Life of Oharu (Saikaku ichidai onna)

133' - 1952 - Drama - Taal: Japans
Regisseur: Kenji Mizoguchi Componist: Ichirô Saitô Met: Kinuyo Tanaka, Tsukie Matsuura, Ichirô Sugai
THE LIFE OF OHARU is de kroniek van een prachtige hofdame uit het zeventiende eeuwse Japan. Ze is de jonge en mooie dochter van een samoerai, OHARU en ze is van dienst in het keizerlijke paleis van Kyoto waar ze verliefd wordt op een jongen van het volk. Zij wordt gepakt, haar minnaar geëxekuteerd en samen met haar ouders wordt ze in ballingschap gestuurd, dit in navolging van de strenge tuchtstraffen uit de Genroku-kode. Zij wordt verkocht aan een prins, die haar wegzendt nadat ze hem een zoon geschonken heeft. Haar vader verkoopt haar opnieuw maar nu aan een bordeel, waar ze na de dood van de baas totaal in de meest gedegradeerde situatie terechtkomt. Als oude afgeleefde hoer, ontmoet ze terug haar zoon die nu op zijn beurt intussen prins is geworden. Hij schenkt haar gastvrijheid maar de vernedering omwille van haar verleden zal nooit uitgewist worden. Helemaal op het einde is haar laatste uitvlucht het klooster.

THE LIFE OF OHARU is een kritisch portret van de toestand van de vrouw in het feodale Japan. Men ziet het wel en wee van de mensen, maar vooral hun lijden, als oorzaak van een sociaal systeem uit een vervlogen tijd. Het is duidelijk dat Mizoguschi sympathie heeft voor zijn personage Oharu: hij beschrijft haar droevig lot zonder in exotische melodramatiek te vervallen. Oharu wordt voorgesteld als een persoon die geen keuze heeft en wiens noodlot het is te vervallen in de meest vernederende situaties. Mizoguschi werpt geen stenen naar andere instanties of machten: hij maakt duidelijk dat de mensen slachtoffer zijn van het systeem en niet van andere mensen. De film is opgebouwd uit allemaal korte scènes, die allemaal met evenveel zorg en raffinement afgewerkt zijn en zo op het einde een prachtmozaïek vormen. De psychologische impakt rezulteert uit de op het eerste gezicht meest onnozele of bijkomstige elementen. Deze metikuleuze afwerking is kenschetsend voor het oeuvre van Mizoguschi. Een van de meest subtiele filmers over de Japanse vrouw, die na zijn dood in 1956 onbekend is gebleven in het Westen op gespecializeerde tijdschriften na, tot nu.

Image gallery

2af788b3 0f36 4717 818e a3a6b00467f7
A1c7aba5 0bad 4883 b727 4db5d28ef5c4

Generiek

Regisseur

Kenji Mizoguchi

Componist

Ichirô Saitô

Met

Kinuyo Tanaka, Tsukie Matsuura, Ichirô Sugai

Scenario

Kenji Mizoguchi, Yoshikata Yoda

Cinematograaf

Yoshimi Hirano

Monteur

Toshio Gotō

Producent

Hideo Koi, Kenji Mizoguchi

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Scenario gebaseerd op

"Kōshoku Ichidai Onna" (Ihara Saikaku)

Jaar

1952

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?