10 21 okt. '23
Fd5ac611 db9f 4393 bfa7 e23cce906fe1

Jean-Pierre Lefebvre

Les dernières fiançailles (The Last Betrothal)

2de Internationaal Filmgebeuren Gent 92' - 1973 - Drama - Taal: Frans - Formaat: 35mm
Regisseur: Jean-Pierre Lefebvre Componist: Andrée Paul Met: Marthe Nadeau, J. Léo Gagnon, Marcel Sabourin

Deze Frans-Canadese prachtfilm van Jean-Pierre Lefevre, waaruit eksistentiële tragiek vloeit, ervaar je als een hevige schok. Met de meest eenvoudige filmiese mogelijkheden en een klassieke opbouw eksploreert Lefebvre de gelouterde liefdesemoties van een man en een vrouw die al 55 jaar samen wonen en het leven doorworstelen.

Een film over tederheid, over de poëzie van de dagelijkse dingen des levens, over de wreedheid van het samenleven. De oudjes praten over de gebeurtenissen rondom hen, zij denken na over de dingen die hen samen binden. Zij mijmeren over hun enige zoon die tijdens de een of de andere oorlog gedood werd. Zij wordt getormenteerd door de herinnering, hij beleeft nog vreugde aan hem, toen hij nog leefde. Hij troost haar, zij treurt nog steeds over het feit dat ze hem slechts één kind geschonken heeft. Zij praten over de dreigende dood die hen scheiden zal. Een volgende morgen zal hij niet meer kunnen opstaan. Een winter gaat voorbij en als de lente komt, zullen de planten opkomen die zij nu gepoot heeft. De oude man zal sterven. Zij zal naast hem komen zitten en de ogen sluiten. In een surrealistiese slotsekwens voeren engeltjes hen naar de hemel. God heeft hen niet gescheiden. Het requiem klinkt als een bevrijding. Een nieuw leven bloeit open; het Eeuwig leven waar ze al hun hoop gesteld hadden, hier op aarde.

Jean-Pierre Lefebvre heeft, wars van alle huiskamerromantiek, op een waardige manier ontsluierd, wat echte liefde zoal kan inhouden. Voor mijn part één van de meest revolutionaire films die vertoond werd te Cannes. Wie haalt de film naar België? Niet allemaal tegelijk, hé!

Image gallery

Fd5ac611 db9f 4393 bfa7 e23cce906fe1

Generiek

Regisseur

Jean-Pierre Lefebvre

Componist

Andrée Paul

Met

Marthe Nadeau, J. Léo Gagnon, Marcel Sabourin

Scenario

Jean-Pierre Lefebvre

Cinematograaf

Guy Dufaux

Monteur

Marguerite Duparc

Producent

Marguerite Duparc, Bernard Lalonde

Productiebedrijven

Productions Prisma

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Canada

Jaar

1973

Technische gegevens

Formaat
35mm

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.