09 20 okt. '24
765d8432 9572 46cc ba08 22c8092b1333

Brian Helweg-Larsen, Michael Kohler

The Experiencer

118' - 1977 - Mysterie, Fantasy - Taal: Engels
Regisseur: Brian Helweg-Larsen, Michael Kohler Met: Penni Allen, Peter Allen, Tim Brown
THE EXPERIENCER is een van de buitenbeentjes van dit Filmgebeuren. Deze unieke film valt totaal buiten elk genre. De regisseur, die feitelijk een all-round man is, komt hem persoonlijk in Gent voorstellen.

THE EXPERIENCER is de meest merkwaardige film die de jongste jaren door een onafhankelijke filmmaker werd gerealizeerd. Michael Kohler en zijn assistent Brian Helweg-Larsen, die feitelijk ook een all-round man is, hebben zeven jaar gewerkt aan de film en de wereld letterlijk platgelopen voor de opnamen. Opnamen hebben zich zowel ondergronds, zoals in prehistorische grotten, als onderwater voorgedaan. Er werd op aarde, zee en in de lucht gefilmd. In diepe ravijen en op hoge bergflanken. Het rezultaat van deze arbeid is meer een filmgedicht dan een prozaïsch verhaal. De speciale effekten echter beletten niet dat de struktuur zeer logisch narratief is. De kamera volgt "the experiencer" (een jonge man) in zijn lange zoektocht voor harmonie en vrede en begrip. Elementen uit het surrealisme, maar ook uit Bergman bijvoorbeeld zijn in de film: maar nergens is hij imitatie. Men zou het een psychologische doortocht door het innerlijke van de mens aan de hand van een kamera kunnen noemen. Het is een film die terzelfdertijd leert en onderwijst over misticisme, een cinematografisch Zenraadsel, dat echter nergens een absoluut antwoord geeft of kent. Er zijn veel visuele effekten in de film en boeit en verrast permanent gedurende zijn meer dan twee uren durende lengte. Men drijft bijna letterlijk van de warme zeeën plotseling naar de Zuidpool en dan terug via de warme zeeën naar de Noordpool. En als de beelden niet altijd een logische uitleg hebben of ergens maar iets vaag symbolisch reveleren, dan boeit de film nog steeds door zijn enorme rijkdom en kreativiteit die een wereld - symbolisch en psychisch - op zichzelf vormt.

Het betreft hier een zeer persoonlijke film, die buiten alle kommerciële of andere filmkonventionele normen gemaakt is. Het is een persoonlijk zoektocht van de regisseur, die als wereldreiziger en kineast tracht te visualizeren wat velen onder ons bezig houdt en zelfs obsedeert: het mysterie van de mens, van ons eigen binneste, van onze betekenis in de wereld en de evolutie van het leven.
(vrij vertaald uit "London Film Festival")

Image gallery

003600cf 56a3 4664 acbf 11dc751dfe14
765d8432 9572 46cc ba08 22c8092b1333

Generiek

Regisseur

Brian Helweg-Larsen, Michael Kohler

Met

Penni Allen, Peter Allen, Tim Brown

Scenario

Brian Helweg-Larsen, Michael Kohler

Cinematograaf

Michael Kohler

Monteur

Brian Helweg-Larsen, Michael Kohler

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1977

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?