09 20 okt. '24
3051ea72 51f2 4a2c 8f13 7d7b9e112144

Lawrence Schiller

The Executioner's Song

Editie 1983
135' - 1982 - Misdaad, Drama, Biografie - Taal: Engels
Regisseur: Lawrence Schiller Componist: John Cacavas Met: Tommy Lee Jones, Christine Lahti, Rosanna Arquette
LAWRENCE SCHILLER
Geboren in New York op 28.12.1936. Joernalistieke opleiding en medewerker bij "Life", "Look", "Saturday Evening Post", "The London Sunday Times", "Paris-Match" e.a. Deed de research voor "Ladies and Gentlemen, Lenny Bruce" van Albert Goldman. Maakte in 197 4 zijn eerste film: THE MAN WHO SKIED DOWN EVEREST (oscar beste documentaire). Sindsdien producent van tv-films (o.a. THE TRIAL OF LEE HARVEY - 1977, MARILYN, THE UNTOLD STORY - 1980, THE PATRICIA NEAL STORY - 1981.)

The Executioner's Song
Reconstructie van de opzienbarende zaak Gary Gilmore, een ter dood veroordeelde moordenaar die het Amerikaanse rechtsapparaat in rep en roer bracht, omdat hij weigerde gratie te aanvaarden of uitstel van executie te vragen; die, integendeel zelfs voor zijn terechtstelling moest vechten. Op 17 januari 1977 maakte een vuurpeleton in de staatsgevangenis van Utah een eind aan een leven dat gefolterd was geweest door angst, eenzaamheid en geweld.

Producent-regisseur Lawrence Schiller en de bekende auteur Norman Mailer verdiepten zich in de persoonlijkheid en achtergronden van deze man, die van zijn 36 levensjaren er 18 in gevangenissen had doorgebracht. Minutieus volgen zij hem vanaf zijn voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis van Marion ( (Illinois) tot aan zijn terechtstelling negen maanden later. Daarbij putten zij uit verklaringen van honderden mensen: familie, vrienden, rechters, advocaten en niet in de laatste plaats Nicole Baker (Rosanna Arquette in de film), het 19- jarige kindvrouwtje, met wie Gilmore (schitterend vertolkt door Tommy Lee Jones) tot aan zijn dood hartstochtelijk verbonden was. Het resultaat is een aangrijpend en diepgaand relaas dat ver uitstijgt boven begrip "biopic". Een monumentaal verslag over de schuld en boete van Gary Gilmore.

THE EXECUTlONER'S SONG, hoewel een model van complete en exacte joernalistiek, is een speelfilm. Alle scènes werden op de werkelijke locaties gefilmd, alle personages zijn "echt" en veel nevenpersonages "spelen" hun ware rol nog eens over in het Gilmoredrama. Toch is het uiteindelijke resultaat een boeiende fictiefilm die volgens de zeer spannende regels van de Amerikaanse filmkunst wordt verteld. Van THE EXECUTIONER'S SONG vertonen we de bioscoopversie (2.20 u lang). Er bestaat ook een tv-versie (4 uur lang). Een procédé dat steeds meer veld wint (cfr. SCENES UIT EEN HUWELIJK, de jongste versie van LES MISERABLES en nu ook bij ons: DE LEEUW VAN VLAANDEREN van Hugo Claus).

Image gallery

5fcda6d2 e6b0 4a80 874f 581a9a1e2cd9
3051ea72 51f2 4a2c 8f13 7d7b9e112144

Generiek

Regisseur

Lawrence Schiller

Componist

John Cacavas

Met

Tommy Lee Jones, Christine Lahti, Rosanna Arquette

Scenario

Norman Mailer

Cinematograaf

Freddie Francis

Monteur

Richard A. Harris, Tom Rolf

Producent

Lawrence Schiller

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"The Executioner's Song" (Norman Mailer)

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?