4746c7fe 82c4 451a 83a3 5bc0e482f8f2

Lutz Becker

The Double-Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933

Regisseur Lutz Becker Met Joseph Goebbels, Adolf Hitler, Buster Keaton
93' - 1973 - Documentaire - Taal: Engels

Deze film, die Hitlers machtsverwerving verhaalt van 1918 tot 1933, lijkt niet op enig ander dokumentaire. Zonder moralizerende kommentaar, sober ondertiteld om plaats en datum aan te duiden of de dialoog te vertalen, spreekt dat wat gebeurt helemaal voor zichzelf. Becker, die de film maakte is een geboren Duitser ( 1941 ), studeerde kunst in Berlijn en verhuisde naar Londen in 66. Hij assisteerde Mora bij zijn SWASTIKA.

Aan DOUBLE HEADED EAGLE ging een reusachtige research Vooraf: meer dan duizend films werden bekeken, geselekteerd tot dertig uur materiaal, films die sinds hun eerste vertoningen nooit meer afgedraaid werden. Er zijn buitengewone filmstukken ontdekt zoals bijvoorbeeld het allereerste filmdokument waarop Hitler te zien is in München in het jaar 1918. Zelfs de Nazi’s wisten van het bestaan ervan niet af. Een ander is bijvoorbeeld een adembenemende kleurfilm van de overwinningsmars van de S.A. in Berlijn 1933. De grootste zorg werd besteed aan de restauratie van de pellikulle en het geluid. Waar nodig werd de film perfekt gesynchroniseerd. Bepaalde zichten worden door nieuwe close-ups sterk benadrukt om in het gebeuren dieper in te gaan.

De film start met een toespraak van de Führer tot het Duitse volk in het Berlijnse Sportpaleis een week na de machtsovername van 1933. Van bij de eerste beelden al wordt duidelijk hoe de Nazi's de massahysterie bewust organizeren tot een extatiasche belijdenis van het geloof in de leider. Dan wordt de draad opgenomen bij het begin: einde van de Eerste wereldoorlog tot 1923 de eerste schouwing van Hitler in 1923; een bonte troep van uniformen en vlaggen. Dan 1926 hoe de Nazipropaganda wordt georganizeerd en 1927 de vorming van de partij. In het begin van de dertiger jaren: de opgang van de partij en de strijd tegen de kommunisten. In 1933 tenslotte het ontvangen van het kanselierschap.

Dit zijn data en dode kronologie. De film is echt en een levend tijdsverslag. Alles wat kan dienen om de kern van wat er gebeurt, de
atmosfeer die dit kon laten gebeuren, ziet en hoort ge in deze film: Wagner, het uitgaansleven, de jazz en de blues, de krisisweeën, de opstanden, het welig tierend antisemitisme, de wanhoop en de desillusies na W.O.I. het barbaars en geobsedeerd ritualisme van de nazi propaganda, de suksesfilms van die jaren, alles. De film boeit van begin tot einde en laat geen moment los.

Becker beweert dat hij met zijn film de oppervlakte van die tijd wou beschrijven, de mensen van toen zo levend mogelijk wou uitriaal, beelden. Dan zien we - aldus Becker - hoe makkelijk we ons kunnen identificeren met die mensen: zij zijn niet zo verrot, onze maatschappij en onze problemen zijn niet zo verschillend als die van toen. En als de toeschouwer zich dat realizeert, pas dan kan hij vruchtbaar beginnen nadenken hoe iets dergelijks in de toekomst vermeden kan worden. Als je ziet wat in die film gebeurt, voel je dat het nog kan geen beuren. En dat maakt DOUBLE HEADED EAGLE zo belangrijk. (vrij naar een selektie artikels uit de Britse pers)

Image gallery

4746c7fe 82c4 451a 83a3 5bc0e482f8f2
4c683bd1 6190 47cb af22 b93bdc155798

Generiek

Regisseur

Lutz Becker

Met

Joseph Goebbels, Adolf Hitler, Buster Keaton

Scenario

Lutz Becker, Philippe Mora

Monteur

David Mingay

Producent

Sanford Lieberson, David Puttnam

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1973