09 20 okt. '24
050a3554 a3ae 4a4c a0a0 1b48844abc3f

Lorenzo DeStefano

Talmage Farlow

Editie 1983
59' - 1981 - Biografie, Documentaire, Muziek/Musical - Taal: Engels
Regisseur: Lorenzo DeStefano Met: Tal Farlow, George Benson, Lenny Breau
Als filmmaker en jazzfan heb ik steeds vastgesteld dat er een kloof gaapt tussen de motiveringen en bedoelingen van een jazzkunstenaar en die van de fan bij de appreciatie van deze muziek. Uiteraard verzet ik me niet tegen het bewaren van een soort natuurlijk mysterie dat inherent is aan het scheppingsproces van muziek in het algemeen. Toch meen ik dat onder bepaalde omstandigheden het in beeld brengen van dit creatieve proces mogelijk moet zijn. Bvb. als je de muziekmaker goed kent en wanneer de muzikant over genie en bescheidenheid beschikt. Bij Tal Farlow vond ik die passende omstandigheden.
(Lorenzo De Stefano, London Filmfestival 1982)

Tal Farlow is al meer dan 30 jaar pionier van de gitaar-jazz. In het begin van de film stelt George Benson dat Farlows kracht ligt in zijn uitzonderlijk gevoel voor harmonie. Farlow replikeert daarop dat dat eigenlijk larie is en dat hij enkel fijne muziek wil maken, en niet de ster uithangen. Farlow is in werkelijkheid 10 jaar lang (de jaren vijftig) vreselijk actief geweest, om daarna in de anonimiteit onder te duiken. Op de tonen van een opname van het trio Red Norvo ensceneert De Stefano kontrapuntisch een schitterende montage foto's krantenknipsels, affiches, platenhoesen, e,a. "relieken" waaruit de belangrijkheid van Farlow in die periode mag blijken. De film van Lorenzo De Stefano beantwoordt niet de vraag "Wat is er toch met Tal Farlow gebeurd ?" die vaak in kranten en tijdschriften gesteld werd, omdat Farlow zelf vindt dat hij nooit weg was. En dat bewijst hij aan de hand van talrijke opwindende uitvoeringen van bekende songs (Porter, Gershwin, Rogers & Hart) in verrassende arrangementen. Farlow speelt voor zijn eigenste genoegen. Akkoorden uitproberen met Lenny Breau reveleert tastbaar Farlows scheppingsproces. De raak observerende camera en de muzikale montage van De Stefano tillen TALMAGE FARLOW hoog uit boven de klassieke muzikale documentaire. Een ziel wordt hier fascinerend blootgelegd.

Image gallery

050a3554 a3ae 4a4c a0a0 1b48844abc3f
0457eb56 2a6e 4892 8260 50714a67a4cb

Generiek

Regisseur

Lorenzo DeStefano

Met

Tal Farlow, George Benson, Lenny Breau

Cinematograaf

Thomas E. Ackerman

Monteur

Lorenzo DeStefano

Producent

Lorenzo DeStefano

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?