09 20 okt. '24
E7852c38 0a8f 430b b1e4 e384ffa1c8d5

Joseph Losey

Steaming

Editie 1985
95' - 1985 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Joseph Losey Componist: Richard Harvey Met: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Diana Dors

In een oud en vervallen badhuis in Londen komen elke week een groep vrouwen samen. Zij komen uit verschillende sociale klassen, maar de sfeer in het bad doet die vervagen. Het is er een soort toevluchtsoord, een rustplaats, en de vrouwen praten er dan ook over allerlei zaken, geven uiting aan hun verzuchtingen, teleurstellingen en problemen. Het gerucht dat het bad gesloten en gesloopt zal worden brengt hen samen en zij zullen er in slagen dat einde af te wenden.

Een nieuwkomer is Nancy, die na een lang huwelijk door haar man in de steek gelaten werd. Het is haar vriendin Sara, een vrouw uit rijkere middens die last heeft van haar kinderloosheid, die haar introduceert. Daarnaast is er Josie, die vooral sexuele problemen heeft met haar onverzadigbare vriend. Zij leeft tamelijk berooid omdat zij geen saaie job wil uitoefenen. Mevrouw Meadows heeft de mannen niet hoog op. Zij doet alles om haar wat simpele dochter Dawn tegen hen te beschermen. En dan is er Violet, de struise eigenares van het badhuis. Samen organiseren zij een feest om de redding van hun badhuis te vieren.

Streaming speelt zich geheel intra muros af. Het is een sterk toneelmatige film en dat kon moeilijk anders: het stuk van Neil Dunn liet maar weinig speling toe. Het is Losey' s laatste film geworden en er werd dan ook ergens iets van een testament in gezocht. De film kan in elk geval bekeken worden als een parabel, waarin dan het badhuis een soort microkosmos is. Dat het een vervallen badhuis is krijgt dan iets allegorisch voor de Engelse samenleving.

(Vrij naar persmap)

Joseph Losey (1909-1984) stierf kort na de voltooiing van de eerste film die hij, na jarenlange ballingschap, in Engeland maakte. Zijn oeuvre omvat talloze hooggewaardeerde films.

Image gallery

Dda6710b 84c4 4f15 a9ee c742c2de2208
E7852c38 0a8f 430b b1e4 e384ffa1c8d5

Generiek

Regisseur

Joseph Losey

Componist

Richard Harvey

Met

Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Diana Dors

Scenario

Nell Dunn, Patricia Losey, Robin Bextor

Cinematograaf

Christopher Challis

Monteur

Reginald Beck

Producent

Paul Mills

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"Steaming" (Nell Dun)

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?