09 20 okt. '24
4def45d9 3200 4f51 b3cb 4d639ee685bd

Guido Henderickx

Skin

Editie 1987
90' - 1987 - Misdaad - Taal: Nederlands
Regisseur: Guido Henderickx Componist: Arno Hintjens Met: Frank Aendenboom, Bert André, Arno Hintjens

De verhaallijn in Skin, waarvoor Hende­rickx ook samen met Bob Goossens het scenario schreef, is eigenlijk heel summier. Chico (Hintjes), exponent van jongerenmarginaliteit, wordt opgeroepen voor zijn legerdienst. Hij probeert zich te laten afkeuren, krijgt in het militair hos­pitaal herrie en gaat met zijn lotgenoot, de even onwillige kandidaat-milicien, Max (Josse De Pauw) op de vlucht. Max en Stan, de vrienden van Chico 's vriendin, worden even later opgepakt door de po­litie. Chico trommelt een legertje spits­broeders op die op hun zware motoren in bloc naar de gevangenis rijden om hun vrienden te bevrijden . Daar stellen zij vast dat de politie Max op sterven na doodge­slagen heeft. Het wordt een afrekening, een slachtpartij waarbij aan weerszijden slachtoffers vallen. Waarna de Hells Angels weer vertrekken, een desolaat decor van vervallen pakhuizen en schroot 4-hopen in het troosteloze ochtenlicht achterlatend.

Gegeven deze summiere aard van het verhaal, en gegeven de al evenmin over­vloedige dialogen, moest Henderickx het meeste van wat hij kwijtwilde uitdrukken via suggestie. Via de sfeer van de prent, die onvermijdelijk een resultante is van de fotografie en van het decor. Een geheel complex van actuele maatschappelijke verhoudingen ligt stilzwijgend verscholen in de manier waarop de cineast de ene partij, een verloren generatie (van de economische crisis van de jaren zeventig­tachtig?) stelt tegenover de andere partij, het establishment dat vertegenwoordigd wordt door de legerofficier Kramer (Dirk De Batist) en de SS-achtige ordemacht van «commissaris» Willy (Frank Aenden­boom). Tussen beide partijen is geen contact of communicatie mogelijk tenzij in negatieve orde middels hard, wreedaardig en vaak bloederig geweld. Een sterke zwart-wit tekening natuurlijk (Henderickx wilde de prent eerst in zwartwit draaien) die echter een hopelijk toch iets minder extreme realiteit reflecteert. (Guido Meuleman in Het Volk, 22.01.1987)

Image gallery

4def45d9 3200 4f51 b3cb 4d639ee685bd
02f78ec5 3f07 4035 ad7d c27b0434968c

Generiek

Regisseur

Guido Henderickx

Componist

Arno Hintjens

Met

Frank Aendenboom, Bert André, Arno Hintjens

Scenario

Guido Henderickx, Bob Goossens

Cinematograaf

Theo Bierkens

Monteur

Guido Henderickx

Producent

Erik Lambeets, Luc Pien

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

België

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?