A51ec57a 66cb 46a9 bbde e0a67c7791b1

Emir Kusturica

Sjecas li se Dolly Bell? (Do You Remember Dolly Bell?)

Regisseur Emir Kusturica Componist Zoran Simjanovic Met Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic
Editie 1985
110' - 1981 - Drama, Komedie, Romantisch - Taal: Servo-Kroatisch

Van bij de eerste vertoning was de debuutfilm Do You Remember Dolly Bell? een succes, en iedereen was het erover eens dat maker Emir Kusturica een succesvolle carrière zou maken. Deze voorspelling werd bewaarheid door de bekroning in Venetië en werd zopas nog eens bevestigd door de Gouden Palm (zie Otac). De kwaliteit van Dolly Bell zit 'm in het script en de acteursregie. Het gaat over een 16-jarige jongeman en zijn eerste stappen naar volwassenheid. Hij leeft in een buitenwijk van Sarajevo tijdens de jaren zestig: de tijd van de Vespa's en Rock 'n Roll was ook in Joegoslavië aangebroken. Voor de jongeren een dankbare uitweg uit de wat grauwe levensomstandigheden. Thuis wordt hem gestadig de les gelezen in moraal door zijn despotische vader. In deze omstandigheden ontwaakt, ook via een ongelukkige liefde, het bewustzijn van de zestienjarige.

Het is juist in de creatie van die sfeer dat Dolly Bell uitmunt, en de acteurs slagen er perfect in het midden te houden tussen komedie en tragedie, wat de film heel geloofwaardig maakt. Natuurlijk weerklinken hier en daar flarden van de heersende controverse tussen Oost en West en geeft de film een mooi beeld van hoe Joegoslavië, zeker in die tijd, veel meer invloeden uit het Westen binnenkreeg dan andere Oosteuropese landen.

Stilistisch wordt Kusturica in de buurt van Jiri Menzel gesitueerd. Verwonderlijk is dat niet: hij studeerde immers bij Menzel in Praag. Maar het zou onjuist zijn de toch typisch Joegoslavische vermenging van sociale satire en intieme poëzie aan de Tsjech toe te schrijven.

(Vrij naar Variety 5.8.82 en Revue du Cinéma XVIII, 1983)

Emir Kusturica: (Sarajevo 1953) maakte maar twee films maar met welke referenties! Zijn debuut Do You Remember Dolly Bell? (zie p. 126) kreeg in Venetië 1981 meteen een Gouden Leeuw. En nu behaalde When Father Was Away on Business een Gouden Palm in Cannes.

Image gallery

A51ec57a 66cb 46a9 bbde e0a67c7791b1
5d6fcd59 d847 472f b663 ff9a43673235

Generiek

Regisseur

Emir Kusturica

Componist

Zoran Simjanovic

Met

Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic

Scenario

Emir Kusturica, Abdulah Sidran

Cinematograaf

Vilko Filac

Monteur

Senija Ticic

Producent

Berislav Petrusic

Meer informatie

Taal

Servo-Kroatisch

Productielanden

Joegoslavië

Jaar

1981