09 20 okt. '24
Ea020882 5aa2 4a18 b549 62752d7f2b9f

Josef von Sternberg

Shanghai Express

82' - 1932 - Film noir, Drama, Avontuur - Taal: Duits, Frans, Engels, Kantonees
Regisseur: Josef von Sternberg Componist: Rudolph G. Kopp, W. Franke Harling, John Leipold, Karl Hajos Met: Marlene Dietrich, Clive Brook, Anna May Wong
Ongetwijfeld een der beste films die Joseph von Sternberg draaide met en rond Marlene Dietrich. Het verhaal over de avonturen van een groep treinreizigers die tijdens de onlusten in China gevangen worden genomen door een rebellenleider, is voor de regisseur hoofdzakelijk de aanleiding tot het scheppen van een unieke exotische sfeer, waarin de zeer pittoreske personages langzamerhand zullen ontmaskerd worden. Even fascinerend als het milieu zijn beide vrouwelijke hoofdpersonages Anna May Wong en natuurlijk in de eerste plaats Marlene Dietrich als een beruchte avonturierster die op de trein een vroegere geliefde terugvindt en de treinreizigers zal trachten te redden door de vervaarlijke rebellenleider te onderwerpen aan haar niet minder vervaarlijke charmes. SHANGAI EXPRESS een filmisch dokument van gesublimeerde kitch. De film speelt zich grotendeels af in de verstikkende beslotenheid van de treinkompartimenten, terwijl men af en toe buiten de bevreemdende wereld ziet voorbijtrekken, zoals in de merkwaardige openingsscène, wanneer de trein rijdt door de zeer enge en overdrukke straatjes van Peking. (Gaston Weemaes)

Image gallery

Ea020882 5aa2 4a18 b549 62752d7f2b9f
21151aa6 ea26 4936 b995 f9105e073c62

Generiek

Regisseur

Josef von Sternberg

Componist

Rudolph G. Kopp, W. Franke Harling, John Leipold, Karl Hajos

Met

Marlene Dietrich, Clive Brook, Anna May Wong

Scenario

Jules Furthman

Cinematograaf

Lee Garmes

Monteur

Frank Sullivan

Producent

Adolph Zukor

Meer informatie

Taal

Duits, Frans, Engels, Kantonees

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Sky Over China" (Harry Hervey)

Jaar

1932

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?