De7d2812 dec2 47e6 8e9d 1faa66428d45

Frederick Wiseman

Seraphita's Diary

Regisseur Frederick Wiseman Met Apollonia van Ravenstein
Editie 1983
90' - 1982 - Drama - Taal: Engels

FREDERICK WISEMAN
Een vertrouwde naam in het Europese festivalcircuit met Londen op kop. Zijn naam wordt in een adem uitgesproken met "documentaire film". Uit dit zeer ruim en gevarieerd aanbod kwam in 1980 op het 7de Gentse Filmgebeuren MANOEUVRE uit. Daarna maakte hij de dokumentaire MODEL en met SERAPHITA'S DIARY (overigens een aansluiting op MODEL) waagt Wiseman een sprong in “de speelfilm”.

Seraphità s diary
Gebaseerd op het dagboek van een op een dag spoorloos verdwenen fotomodel en met het uit het New Yorkse society leven bekende topmodel Appollonia van Ravenstein als volledige cast, probeert de film na te gaan waarom de vrouw plotseling verdween en hoe haar innerlijke leven zich verhield tot het flamboyante image dat de buitenwereld van haar had. Appollonia speelt het model in allerlei verschillende hoedanigheden en speelt ook de vertegenwoordigers van de buitenwereld, waarbij alles ook nog eens in eenzelfde lokatie is opgenomen. Geen gemakkelijke film maar bij tijd en wijle erg fascinerend en voor Wiseman waarschijnlijk een verademing dat hij eindelijk de grote sprong in de fiktie heeft gewaagd.
(uit "Skrien" van maart 1983)

Wiseman heeft een bewerking gemaakt van dagboeken en brieven van het fotomodel Seraphita, dat op mysterieuze wijze verdween op 12 augustus 1980. "Ze was niet langer in staat tegemoet te komen aan haar fantasieën. De film zet die fantasieën tegenover de spanningen van haar innerlijke leven. Voor de buitenwereld is ze slechts een objekt. In haar werk kan ze haar emoties niet uiten. Daardoor speelt ze introvert. Ze gaat tegen zichzelf praten en schrijft een dagboek. Op haar kamer leest ze brieven van bewonderaars, die een fantasiebeeld van haar hebben, gebaseerd op haar uiterlijk. "Aldus Appollonia van Ravenstein, die alle rollen - dat zijn er ongeveer veertig - voor haar rekening neemt. Appollonia van Ravenstein is geboren in het Nederlandse Geldrop en begon haar loopbaan als model in Italië. Ze ontmoette Wiseman toen deze zijn MODEL aan het draaien was. Het was zij die hem inspireerde tot het maken van SERAPHITA'S DIARY. In deze film poseert ze ook in een aantal prachtige gedaanten van ondermeer, leeuw, schildpad, slang, spacemodel... Nu wil ze haar loopbaan verder zetten als filmaktrice.

SERAPHITA'S DIARY is als film een feest voor het oog. Het onderwerp ligt natuurlijk voor de hand om een fraai kijkspel aan te bieden. Dat komt voor een groot stuk door de twee "costumiers" die in dit soort film een zeer belangrijke rol hebben en die in SERAPHITA'S DIARY een paar unieke stukken laten pronken, maar ook door de doorwinterde vakkennis van dokumentarist Frederick Wiseman. SERAPHITA'S DIARY is zonder twijfel één van de merkwaardigste "debuten" sedert lang in de filmgeschiedenis.

Image gallery

6ef1c2a1 569c 4f3a b745 ad5021c337d2
De7d2812 dec2 47e6 8e9d 1faa66428d45
9fb7fcf9 b7d6 4279 b868 5a9e1b00558e

Generiek

Regisseur

Frederick Wiseman

Met

Apollonia van Ravenstein

Monteur

Frederick Wiseman

Producent

Frederick Wiseman

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1982