09 20 okt. '24
584f8dd1 84eb 4fb0 a379 73061697d8be

Hal Ashby

Second-Hand Hearts

Editie 1983
102' - 1980 - Komedie - Taal: Engels
Regisseur: Hal Ashby Componist: Willis Alan Ramsey Met: Robert Blake, Barbara Harris, Collin Boone
HAL ASHBY
Hal Ashby is één van de meest suksesvolle, kreatieve en gerespekteerde kineasten van deze tijd. Nadat hij zich een reputatie had opgebouwd als één van Amerika' s meest vooraanstaande filmmonteurs - hij behaalde o.m. een Oscar voor IN THE HEAT OF THE NIGHT - maakte hij een veelbelovend regiedebuut met THE LANDLORD uit 1970. Gedurende de daaropvolgende jaren ontwikkelde hij een unieke stijl die gekenmerkt wordt door de diepe menselijkheid van uit het leven gegrepen karakters die zich afzetten tegen gevestigde waarden en van verhalen die het eerder hebben over hoe mensen zich tegenover zichzelf en de anderen gedragen dan wat zij bvb. materieel bereiken en presteren. HAROLD EN MAUDE (1970), THE LAST DETAIL (1976), SHAMPOO (1975), BOUND FOR GLORY (1978), COMING HOME (1980) en BEING THERE (1981) haalden samen zo'n 25 Oscar-nominaties, talloze bekroningen op internationale festivals en een vaste plaats tussen de meest gewaardeerde films van het laatste decennium.

Second hand hearts
Hal Ashby's SECOND HAND HEARTS werd gemaakt in 1978, maar door een geschil tussen Lorimar en United Artists werd hij pas in de loop van 1980 en nog na BEING THERE uitgebracht, film waarmee hij qua zuurzoete komedie-stijl en door zijn excentriek gegeven veel gelijkenis vertoont. Geschreven in 1969 door de hand van één van Hollywoods meest gereputeerde scenaristen, Charles Eastman, speelt de film zich af tegen de "country & western" achtergrond van Texas. Robert Blake en Barbara Harris staan in de film voor twee door het leven beproefde en eenzame personages, die tijdens een dronken bui en in een vlaag van weemoed hals over kop in het huwelijksbootje zijn gestapt. Wanneer de man, een gewezen carwash-bediende, dit geïmproviseerde huwelijk poogt ongedaan te maken, kan zij - een weduwe en would be-saloonzangeres - hem toch overtuigen met haar te blijven tot zij haar drie kinderen van bij haar schoonouders vandaan heeft kunnen halen. Hierbij raken ze verzeild in tal van tragikomische verwikkelingen die hen beiden en de kinderen tenslotte dichter bij elkaar zullen brengen.

Hal Ashby heeft het in deze film over de "born losers" - het soort mensen voor wie weinig kans tot geluk is weggelegd - en laat zijn personages in de roes van hun verlangens en mislukkingen evolueren tot een relatie van wederzijdse liefde en vertrouwen, die hen zal sterken in de verwezenlijking van hun "American Dream''. SECOND HAND HEARTS is een film waarop geen specifiek tijdsetiquette te plakken is: door zijn sentimenteel non-konformisme leunt hij aan bij de komedies van de jaren '60, terwijl hij anderzijds door zijn avontuurlijke en tegelijk depressieve sfeer ook duidelijke kenmerken aanhaalt van de "road movies" van de jaren '70; bovendien straalt hij de weemoedigheid uit van de recentere country & westernfilms, wat hem dan weer tot een hedendaagse film maakt! De fotografie van Haskell Wexler en de muziek van Willis Alan Ramsey dragen in grote mate bij tot zowel de zure als zoete smaak van deze komedie.

Image gallery

D9aba0e3 09a1 42da 9dbc 050158a106b3
584f8dd1 84eb 4fb0 a379 73061697d8be

Generiek

Regisseur

Hal Ashby

Componist

Willis Alan Ramsey

Met

Robert Blake, Barbara Harris, Collin Boone

Scenario

Charles Eastman

Cinematograaf

Haskell Wexler

Monteur

Amy Holden Jones

Producent

James William Guercio

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1980

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?