19c98305 b609 4a30 8cf5 c69b5f893afc

Spike Lee

School Daze

Regisseur Spike Lee Componist Bill Lee Met Laurence Fishburne, Giancarlo Esposito, Tisha Campbell
Editie 1988
121' - 1988 - Drama, Komedie, Muziek/Musical - Taal: Engels
Mijn nieuwe film zal ongetwijfeld aandachtig bestudeerd worden: toeschouwers en critici geven een nieuweling altijd veel krediet: als je een belofte bent, als je talent hebt, dan laten zij de dingen hun gang gaan. Maar jongens, kijk uit als je een volgende film maakt! Je moet met iets bijzonders komen: geen toegiften meer deze keer. Het gebeurt in de sport en net zo goed in de film: ik zag het met mijn vriend Jim Jarmusch. Ik heb gezien wat daar gebeurde en ik ben er met School Daze op voorbereid.
‘De film speelt zich af in Mission, een fictief, voornamelijk zwart college ergens in het Zuiden. De studenten zijn verdeeld in twee groepen: de Bezitters en de Niet-Bezitters, een indeling gebaseerd op kleur en klasse. De Bezitters, de welvarende studenten hebben allen een lichte huid, 'goed haar', blauwe en groene ogen enz. Aan de andere kant staan de Niet-Bezitters : zij zijn donkerkleurig, hebben kroezelhaar en de meeste van hen zijn de eersten in hun familie om verder te studeren Met andere woorden: de Zwarte Benedenklasse. Elke fractie heeft een naam voor de andere: de Wannabees tegen de Jigs …’
Zo begint het script van mijn nieuwe film. Het is in grote mate gebaseerd op eigen ervaringen. Toen ik naar het Zuiden ging om te vragen of ik de opnamen in mijn oude school mocht maken ving ik bot: je mag niet vergeten dat de meeste 'zwarte colleges' aartsconservatief zijn.
Er is één ding dat ik hoop voor School Daze: dat hij deze onzin over die 'zwarte Woody Allen' de wereld uit schopt. De mensen zeggen dat ik dat als een compliment moest beschouwen. Fuck it, zeg ik. Zwarte artiesten worden zo vaak met blanken vergeleken. Voor mij zou het inhouden dat ik Woody achternaloop, dat ik niet origineel ben. Hebben de blanken soms niets van de zwarte cultuur gestolen? Honderden miljoenen dollars hebben zij ermee verdiend! Ik denk dat deze film een soort testament is voor het feit dat wij als zwarten samen de klus kunnen opknappen. School Daze heeft niet alleen een zwarte cast, ook achter de camera stonden alleen maar zwarten. Mijn vader, Bill, zei altijd: Mijn grootvader zei dat er daar veel werk is, maar wat je echt wil doen is het werk dat de wereld nodig heeft.’ Mijn werk bestaat erin de rijkdom van de zwarte cultuur op film te zetten. En da's werk genoeg. (Spike Lee)

Image gallery

7a217f8d 98d7 4d18 bb7e 5626a24c4e15
19c98305 b609 4a30 8cf5 c69b5f893afc

Generiek

Regisseur

Spike Lee

Componist

Bill Lee

Met

Laurence Fishburne, Giancarlo Esposito, Tisha Campbell

Scenario

Spike Lee

Cinematograaf

Ernest R. Dickerson

Monteur

Barry Alexander Brown

Producent

Spike Lee

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1988