09 20 okt. '24
4572f03d bf32 4b89 8f7d 35731ef65669

Hasan Shah, Dom Shaw

Rough Cut and Ready Dubbed

Editie 1982
59' - 1982 - Documentaire - Taal: Engels
Regisseur: Hasan Shah, Dom Shaw Met: John Burns, Garry Bushell

Punk is niet alleen muziek: het is ook film. Goedkope pellikule: 8 mm., daarna voor festival- en ander gebruik gemakshalve naar 16 of zelfs 35 mm. Opgeblazen. ROUGH CUT AND READY DUBBED is een fris van de lever gemaakte kaleidoskoop van de Britse muziek vandaag: punk, new wave, cold wave, no wave. What's in a name! De makers van deze dokumentaire zijn net teenager af. Hasan Shah en Dom Shaw opereren binnen de Londense alternatieve filmgroep "Forum Youth Film", een beetje Fugitive dus, maar dan van 15 jaar geleden. Jongeren die zelf de (on)zin van rockmuziek willen achterhalen. Een maatschappij-kritische relevantie, de uitbuiting van muziek door de bands, pers en fans. Centraal doorheen alle standpunten staat evenwel het geweld in onze maatschappij. Ondertussen perst de platenbusiness de nieuwste lichting Britse rockers tot een bloeiend bedrijf. De moraal ontdekt U evenwel best zelf van deze ironische en muzikaal ook erg verrassende prent.

De harde "rock"-richting wordt voorbeeldig vertegenwoordigd door "Stift Little Fingers" met twee songs: "Alternative Ulster" en "Suspect Device", tijdens een optreden in Brockwell park. Ego-trippers komen aan hun trekken bij de muziek van "Sham 69" (Poor Cow) en "A certain Ratio" (Skip Skada). Bij al dit chaotisch muzikaal geweld zal het U misschien verbazen dat ook een satirisch lied (Patrik Fitzgerald met "lsland of Lost Souls") en een uitgesproken luisterlied van Johnny G. ("You can't catch every train") werden opgenomen. Die muzikale verscheidenheid gekoppeld aan de visies van de geïnterviewde punker Dave Ferguson, de bekende kritica John Peel en Charles Shaar Murray en de bijna niet te dekoderen geheimtaal van een "Cockney Rejects" bvb., maken van ROUGH CUT AND READY DUBBED een waarachtige en toch verontrustende etnografische studie van de "verloren stammen" in het Londense. Terecht met de "John Grierson-prijs" 1982 bekroond. (R.P.)

Image gallery

22d0c099 2508 42c6 957f 4b5df650cd3b
4572f03d bf32 4b89 8f7d 35731ef65669

Generiek

Regisseur

Hasan Shah, Dom Shaw

Met

John Burns, Garry Bushell

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?