09 20 okt. '24
C05a2223 8f99 467b 81f5 90882022cf3d

Geoffrey Wright

Romper Stomper

Editie 1993
94' - 1992 - Misdaad, Drama, Thriller - Taal: Vietnamees, Duits, Engels, Japans
Regisseur: Geoffrey Wright Componist: John Clifford White Met: Russell Crowe, Daniel Pollock, Jacqueline McKenzie, Alex Scott
Romper Stomper, een angstaanjagend ver­haal over neo-nazi skinheads, veroor­zaakte op de meer dan tien festivals waar hij vertoond werd heftige polemieken en in Gent zal dat niet anders zijn. Niets ont­ziend geweld en het feit dat de film geen enkel moreel oordeel velt, missen hun schokeffect niet. De bende waar alles om draait wordt gedreven door blinde haat en een blank meerderwaardigheidsgevoel. Hando en zijn luitenant Davey leiden hun volgelingen in een straatoorlog tegen de Vietnamese gemeenschap in Melbourne. In deze wereld van geweld stapt Gabe, een meisje dat op de vlucht is voor haar aan drugs verslaafd vriendje en de vader die haar misbruikt. De film schetst de emotionele intriges tussen deze drie per­sonages en hun wrede, woelige wereld in harde beelden die je letterlijk in het ge­zicht worden geslingerd. Romper Stomper, dat een compromisloze beschrijving wil zijn van brutale, racistische attitudes, biedt de kijker geen gemakkelijk houvast. ''De skin cultuur is brutaal en opdringerig", zegt de regisseur. "Skinheads houden er sterke opvattingen op na en zij weten wat ze willen, 't maakt niet uit hoe moreel bankroet ze zijn. Ze willen ergens bij ho­ren, want erbij horen wil zeggen: iets te betekenen hebben, en dat is wat ze zoe­ken. Ik heb die mythologie en die wereld naar waarheid willen afbeelden. In de film toon ik gewoon wat die skinheads doen en de kijker moet zelf zijn conclusies trekken."

Image gallery

Bcb5ae6f 1c0d 4b6c 903b 158ee87d5631
C05a2223 8f99 467b 81f5 90882022cf3d

Generiek

Regisseur

Geoffrey Wright

Componist

John Clifford White

Met

Russell Crowe, Daniel Pollock, Jacqueline McKenzie, Alex Scott

Scenario

Geoffrey Wright

Cinematograaf

Ron Hagen

Monteur

Bill Murphy

Producent

Phil Jones

Meer informatie

Taal

Vietnamees, Duits, Engels, Japans

Productielanden

Australië

Jaar

1992

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?