09 20 okt. '24
32a2d5ff 07a4 4003 ac99 2cca3b347e16

Ray Davies

Return to Waterloo

60' - 1984 - Drama, Muziek/Musical - Taal: Engels
Regisseur: Ray Davies Componist: Ray Davies Met: Tim Roth, Kenneth Colley, Claire Parker

Return to Waterloo werd geschreven, geregisseerd en muzikaal gecomponeerd door Ray Davies, de ondertussen levende legende van The Kinks. Zijn film vertelt over een pendelaar, een vertegenwoordiger in onroerende goederen van middelbare leeftijd uit de middenklasse, die een ernstige identiteitscrisis doormaakt en de speelbal is van fantasie, liefde en geweld. Narratief gezien wordt de film geheel gedragen door de muziek en het beeld. Er is vrijwel geen dialoog en het was Davies' opzet een synthese te bewerken tussen muziek en cinema. De film speelt zich af op een trein. Davies zelf bedacht dit gegeven als een metafoor voor een innerlijke reis. Net zoals de handelsreiziger elke dag dezelfde trein moet nemen is hij ook innerlijk niet in staat een ander spoor op te gaan. Return to Waterloo is qua opzet dus niet te vergelijken met een film als Give my Regards to Broad Street. Ray Davies wilde wel degelijk een bepaalde idee uitdiepen en visueel gestalte geven. De film bevat zoals gezegd veel muziek, melodisch sterke en lyrische rock 'n roll, met o.m. drie nummers uit het nieuwe album van The Kinks "Word of Mouth". Hoofdacteur is Ken Colley, die o.m. te zien was in Firefox, The Empire Strikes Back en Life of Brian. Ray Davies zelf verschijnt twee keren kort in beeld. Maar hij blijft in hoofdzaak achter de camera.

Ray Davies staat al ruim twintig jaar in de popmuziekbusiness. Hij was oprichter en bezielende kracht achter The Kinks, een groep die nog steeds furore maakt op popconcerten. Toch heeft hij altijd graag aan film willen werken, en Return to Waterloo is dus in zekere zin de verwezenlijking van een oude droom.

(Vrij naar persmap en Variety, 29.5.1985).

Image gallery

32a2d5ff 07a4 4003 ac99 2cca3b347e16
03146aac 721f 4eac 9e6d e40c19e83ee4

Generiek

Regisseur

Ray Davies

Componist

Ray Davies

Met

Tim Roth, Kenneth Colley, Claire Parker

Scenario

Ray Davies

Cinematograaf

Roger Deakins

Monteur

David Mingay

Producent

Dennis Woolf

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?