702f6f9f 69ec 4b35 b249 8476ba690a9e

Michael Hoffman

Restless Natives

Regisseur Michael Hoffman Componist Stuart Adamson Met Vincent Friell, Joe Mullaney, Teri Lally
Editie 1988
90' - 1985 - Misdaad, Komedie - Taal: Engels
Ronnie en Will zijn twee vrienden in Edinburgh. Ronnie heeft een kleine snuisterijwinkel en woont in een éénkamerwoning met zijn hamster. Will woont thuis bij zijn ouders. Hij heeft gewerkt als straatveger, maar die job was hij al gauw weer kwijt. Om eindelijk eens wat lol en sensatie in hun grijze en eentonige leven te krijgen besluiten zij wegpiraten te worden. Op een bromfiets trekken zij het land in en overvallen zij toeristenbussen die door Schotland rijden. Zij doen hun overvallen gemaskerd: de een als clow, de ander met een weerwolfmasker. Met speelgoedwapens bedreigen zij de - voornamelijk Amerikaanse - busreizeigers en met succes. Zij herhalen hun exploten en verzamelen een niet onaardige buit. Ongelukkigerwijze wordt Will verliefd op een van de busgidsen die zij al meer aangetroffen hebben tijdens hun rooftochten: Margot. Hij begaat daarbij de stommiteit haar te zoeken en zijn weerwolf-identiteit te onthullen. Maar Margot bewondert hun moed en ziet in hem een moderne Rob Roy. De toeristen zelf beginnen deze overvallen trouwens steeds leuker te vinden, en Schotland trekt meer toeristen aan dan voordien. Een probleem, want enerzijds wil men de boeven pakken, anderzijds zijn zij een attractie geworden.
Wanneer op een dag CIA man Fritz Bender in een bus beroofd wordt besluit hij deze twee schurken te pakken … Bovendien laat Ronnie zich door een echte schurk overhalen om het werkterrein en de -methoden enigszins te heroriënteren.
Restless Natives is een ludieke film gericht op een jonger publiek met licht satirische trekjes. Een vleugje Robin Hood-romantiek en wat goede wil van de kijker zorgen ervoor dat je er een leuk anderhalf uurtje mee kunt doorbrengen Bij de pers werd deze film wat trekkebekkend onthaald. Inderdaad, de film vergt toegeeflijkheid en de film heeft enkele inzinkingen. Maar daartegenover staat dan weer het bewust vergezochte verhaaltje en de sociaal-satirische onderlaag die het geheel tot een niet onaangename film maken. Michael Hoffman, de regisseur, trok er in elk geval de aandacht mee in kringen van producenten, want zijn nieuwste, Promised Land (zie elders), werd gepatroneerd door grote meneren.
(wp)

Image gallery

702f6f9f 69ec 4b35 b249 8476ba690a9e
2066343e 5caa 4ae4 95c0 21388765db97

Generiek

Regisseur

Michael Hoffman

Componist

Stuart Adamson

Met

Vincent Friell, Joe Mullaney, Teri Lally

Scenario

Ninian Dunnett

Cinematograaf

Oliver Stapleton

Monteur

Sean Barton

Producent

Rick Stevenson

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1985