09 20 okt. '24
009384ec a721 4ca3 bfdd 753cff319b99

Susan Shapiro, Esther Ronay, Francine Winham

Rapunzel Let Down Your Hair

Editie 1980
78' - 1978 - Taal: Engels
Regisseur: Susan Shapiro, Esther Ronay, Francine Winham Componist: Laka Koc, Benni Lees, Ruthie Smith Met: Jeanette Bateman, Lydia Blackman, Jean Boht
Deze film is zeker en vast één van de meest karakteristieke films in de reeks "new cinema”. Eerst en vooral is het een totaal buiten de "filmhandel" geproduceede film, gefinancierd door het eerbiedwaardige British Film lnstitute. Tweedens is het een film die integraal door vrouwen werd gemaakt. Door vrouwen en voor vrouwen! De drie vrouwen die “Rapunzel" hebben verwezenlijkt behoren trouwens allemaal tot de "Women’s Movement'' en zijn lid geweest van de “London Women’s Film Group” , een vereniging gesticht in 1971 vooral om de sexdiskriminaties in de filmwereld te bestrijden. De film "Rapunzel" is ontstaan uit een feministische beweging en is in vele opzichten ook voor een groot stuk het rezultaat van wat Woman's Film Group beoogde.

"Rapunzel" is een vrije adaptatie maar vooral een interpretatie van het sprookje van Grimm: Rapunzel. Er komt zowel animatie in als gewone fiktieopname. De animatie is duidelijk bedoeld om het verband te leggen tussen het sprookje en de droom enerzijds en de ideologie van de sprookjes anderzijds. Rapunzel is in dat opzicht een ideaal sprookje dat past in het terrein van de vrouwenemancipatie!

Image gallery

7f8e4be8 cb1e 44d7 b150 7df68b0366f7
009384ec a721 4ca3 bfdd 753cff319b99

Generiek

Regisseur

Susan Shapiro, Esther Ronay, Francine Winham

Componist

Laka Koc, Benni Lees, Ruthie Smith

Met

Jeanette Bateman, Lydia Blackman, Jean Boht

Scenario

Susan Shapiro, Esther Ronay, Francine Winham

Cinematograaf

Diane Tammes

Monteur

Esther Ronay

Producent

Susan Shapiro, Esther Ronay, Francine Winham

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1978

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?