B43c7272 4856 48ec 8b4c 84f5982479fd

Christopher Miles

Priest of Love

Regisseur Christopher Miles Componist Francis James Brown, Stanley Joseph Seeger Met Ian McKellen, Janet Suzman, Ava Gardner
Editie 1983
125' - 1981 - Drama, Biografie, Romantisch - Taal: Engels
CHRISTOPHER MILES
Christopher Miles kreeg zijn opleiding aan het Winchester College en studeerde film aan het "Institut des Hautes Etudes Cinématographiques'' te Parijs. Zijn eerste korte speelfilm A VOL D'OISEAU realizeerde hij in Frankrijk in 1962 en werd bekroond op het San Francisco Film Festival. Al zijn latere films (waaronder talrijke internationale prijzen) werden in het Britse moederland gerealizeerd : THE SIX SIDED TRIANGLE (1963), RHYTHM'N GREENS (1964), UP JUMPED A SWAGMAN (1965), RUE LEPIC SLOW RACE (1967), THE VIRGIN AND THE GYPSY ( 1969), TIME FOR LOVING (1971), ZINOTCHKA (1973), THE MAIDS (1974). THAT LUCKY TOUCH (1975), ALTERNATIVE 3 ( 1977), NECK (1978), PRIEST OF LOVE (1980).

Priest of Love
Christopher Miles' PRIEST OF LOVE is een impressionant opgebracht en geakteerd schouwspel dat vooral de latere jaren in het leven van de omstreden schrijver D.H. Lawrence heeft trachten te rekonstrueren. In samenwerking met scenarist Alan Plater. die tevens het script van Lawrences "The Virgin and the Gypsy" ter verfilming schreef, werpt Miles een vrij afstandelijke en koele blik op zijn onderwerp, met meer oog voor de nauwkeurigheid van de feiten dan de emotionele passies van zijn personages. D.H. Lawrence werd door E.M. Forster ooit omschreven als "waarschijnlijk de meest vernuftige schrijver van onze generatie".

PRIEST OF LOVE brengt op authentieke wijze de dramatische love story en het markante leven van een ware genie op het scherm. De film weerspiegelt als het ware Lawrences eigen interpretatie van zijn leven : een tedere en tevens vurige ode aan leven en liefde. Recente opzoekingen en publikaties hebben nieuwe. vrij sensationele aspekten van de intieme verhouding tussen Lawrence en zijn vrouw Frieda aan het licht gebracht. Vanaf 1912 tot aan zijn dood in 1930 reisden zij samen de wereld rond in een rusteloze zoektocht naar vrede en inspiratie, en later naar de warmte die Lawrences tuberculose kon verlichten. Zij verhuisden van Engeland naar Amerika, vervolgens naar Mexico en dan terug naar Europa, een periode in hun leven die gekenmerkt werd door hevige ruzies, afgewisseld met tedere verzoeningen. Indien het in Lawrences bedoeling lag dat vrouwen voor hem zouden vechten, is dit hem meermaals uitstekend gelukt, terwijl ook Frieda haar echtelijke verbintenissen niet altijd trouw bleef. Bovendien moesten zij een konstante strijd voeren met de plaatselijke autoriteiten: de Duitsers zagen in Lawrence een Brits spion, terwijl de Britten daarentegen overtuigd waren dat Frieda een Duitse spionne was. Op één punt waren alle wakers over de publieke zeden het met elkaar eens: zij beschuldigden zijn boeken en schilderijen als zijnde een bedreiging voor de beschaving. Het was nooit een vreedzaam bestaan...

Regisseur Miles en akteur McKellen hebben aan het Lawrence-personage een multidimensioneel karakter gegeven door enerzijds de sympathie van de kijker aan te wakkeren en anderzijds een zekere morele afkeuring voor het personage bij het publiek teweeg te brengen. Gedraaid op lokatie in verbluffend knappe dekors en landschappen, heeft chef-kameraman, Ted Moore, boeiend fotografisch werk geleverd, waarbij de flash backs nu eens niet in soft-focus, maar wel in scherpe briljante beelden worden belicht.

Image gallery

B43c7272 4856 48ec 8b4c 84f5982479fd
55f99cbc a367 4680 9bb3 34b1b1c6cdea

Generiek

Regisseur

Christopher Miles

Componist

Francis James Brown, Stanley Joseph Seeger

Met

Ian McKellen, Janet Suzman, Ava Gardner

Scenario

Alan Plater

Cinematograaf

Ted Moore

Monteur

Ann Chegwidden, Paul Davies

Producent

Andrew Donally, Christopher Miles

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Italië, Mexico, Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"The Priest of Love: A Life of D H Lawrence" (Harry T. Moore)

Jaar

1981