09 20 okt. '24
Cec2739e 0a2d 400c bb60 21c1af7c88cd

Shaji N. Karun

Piravi (The Birth)

Editie 1989
110' - 1989 - Drama - Taal: Malayalam
Regisseur: Shaji N. Karun Componist: Govindan Aravindan Met: Premji, Archana, Lakshmi Krishnamurthy

Deze film gaat terug op een waar gebeurd incident dat plaatshad in Kerala tijdens de repressie onder Indira Gandhi's Uitzonderingstoestand tijdens de jaren '70.
Een student stierf onder duistere en verdachte omstandigheden in een politiecommissariaat.
Dit geval diende Shaji tot achtergrond voor het verhaal van zijn mooie film. Immers, bij hem gaat het vooral over de naweeën van de dood van de jongen in diens familie. Daarbij verraadt zijn film duidelijke invloeden van die andere filmmakers uit Kerala, nl. Aravindan en Goopalakrishnan. Shaji's film valt op door zijn sterke visualiteit, waarbij de natuur en de harmonie tussen enkeling en natuur centraal staat. De vaderfiguur is bijzonder ontroerend vertolkt door Premji, die hiervoor trouwens een bekroning kreeg voor de beste mannelijke vertolking en de film in zijn geheel werd bekroond om zijn regie.

Het verhaal is vrij eenvoudig : Een oude vader gaat naar de bushalte om zijn zoon, die in Trivandrum, hoofdstad van de deelstaat, studeert. Tot zijn verbazing is zijn zoon niet op de voorziene bus en ook de volgende dag is hij er niet bij. Dagenlang trekt de oude Chakyar dan naar de bushalte om zijn zoon op te wachten, tot hij op een dag van een student verneemt dat zijn zoon zou zijn opgepakt door de politie. Een krant bevestigt dat bericht. Chakyar gaat dan zelf naar de stad op zoek naar zijn zoon. Maar ook zijn dochter is naar de stad getrokken en zij is erachter gekomen dat haar broer dood is. Hoe zij dàt thuis zal moeten vertellen weet zij niet... (persmap)

Image gallery

Cec2739e 0a2d 400c bb60 21c1af7c88cd
15b2bba7 8e1c 4f5f bc3b 563362c6c9cd

Generiek

Regisseur

Shaji N. Karun

Componist

Govindan Aravindan

Met

Premji, Archana, Lakshmi Krishnamurthy

Cinematograaf

Sunny Joseph

Monteur

Venugopal

Producent

S. Jayachandran Nair

Meer informatie

Taal

Malayalam

Productielanden

India

Scenario gebaseerd op

T. V. Eachara Warrier

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?