08 19 okt. '24
731ffd1c 7117 4f1c b1fe 7b59eb1dc00d

Emir Kusturica

Otac na sluzbenom putu (When Father Was Away on Business)

Editie 1985
136' - 1985 - Historisch, Drama - Taal: Hongaars, Servo-Kroatisch
Regisseur: Emir Kusturica Componist: Zoran Simjanovic Met: Moreno D'E Bartolli, Predrag 'Miki' Manojlovic, Mirjana Karanovic
Emir Kusturica's menselijke komedie en beschrijving van de anti-Stalinistische atmosfeer in de Joegoslavische contreien in de jaren vijftig is een brok levendige en vaak hartverwarmende cinema. Vrij subtiel, maar toch niet mis te verstaan, reveleert deze 32-jarige kineast hoe het Titoregime zijn tegenstanders (de stalinisten) op een stalinistische wijze wegmoffelde in werk- en heropvoedingskampen. De kneep van het verhaal zit evenwel in het feit dat de papa uit de titel door slinkse dorps- en zelfs familie-intriges "op zakenreis" gestuurd werd. Het originele aan de film ligt bij Kusturica's keuze om alle situaties vanuit het oogpunt van het jongste zoontje van de vader te vertellen. Hierdoor kan de regisseur zijn film voortdurend een speelse en ironische droomvlucht laten nemen. Het kind observeert het nu eens hartelijke en dan weer benepen gedoe van de volwassenen. Men denkt "de kleine" te kunnen verschalken maar op het einde overstijgt deze vrolijke slaapwandelaar iedereen letterlijk en figuurlijk, want dorpspolitiek doorzie je het best van op een afstand. Twintig jaar na Dusan Makavejev heeft Joegoslavië weer een naam.
(R.P. in Film & Televisie, juli 1985)


"Ik heb niet gewild als een soort rechter het verhaal te interpreteren. Ik wilde gewoon het drama van een zesjarig jongetje tonen, wiens vader het slachtoffer werd van een historische periode waarin mensen fouten maakten ... "
(Emir Kusturica)


Emir Kusturica (Sarajevo, 1953) maakte maar twee films, maar met wat een referenties! Zijn debuut Herinner je Dolly Bell kreeg in Venetië 1981 meteen een Gouden Leeuw. En nu behaalde Vader is op zakenreis een Gouden Palm in Cannes. In Beograd kijkt men nu uit naar de eerste Oscar ...

Image gallery

731ffd1c 7117 4f1c b1fe 7b59eb1dc00d
8059f7e1 33da 4a7c b467 3b3f8fee159f

Generiek

Regisseur

Emir Kusturica

Componist

Zoran Simjanovic

Met

Moreno D'E Bartolli, Predrag 'Miki' Manojlovic, Mirjana Karanovic

Scenario

Abdulah Sidran

Cinematograaf

Vilko Filac

Monteur

Andrija Zafranovic

Producent

Mirza Pasic

Meer informatie

Taal

Hongaars, Servo-Kroatisch

Productielanden

Joegoslavië

Jaar

1985

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?