Aacffa24 3b49 4cb6 8e0b 552f3830adf4

Dragan Kresoja

Oktoberfest

Regisseur Dragan Kresoja Met Svetislav 'Bule' Goncic, Zeljka Cvijetan, Zoran Cvijanovic, Zarko Lausevic, Tatjana Pujin
Editie 1987
100' - 1987 - Drama - Taal: Servo-Kroatisch
In de fantasie en de dromen van de jonge werkloze Joegoslaaf Luka Benjamin neemt het Oktoberfest, het Muenchense festival van bier en plezier, alsmaar meer de vorm aan van een «beloofd land». Voorlopig nog een droom, want de plaatselijke autoriteiten van Belgrado hebben na een mislukte drugsdeal zijn identiteitspapieren en zijn paspoort in beslag genomen. En dat zorgt ervoor dat deze vertwijfelde jongeman uit de harde werkelijkheid van werkeloosheid, geldnood en andere problemen enkel vluchten kan door zijn meest gekoesterde, utopische verlangens.
Dan daagt in zijn leven plots de mooie Jasna op, nog een illusie meer… een meisje nochtans dat danst in dezelfde discotheek. Maar ze blijft even onbereikbaar voor hem, net als het Beierse oktoberfeest. Want Jasna’s wereld van sjieke auto’s, luxe-appartementen, elegante bewonderaars en dure restaurants bevindt zich op miljoenen lichtjaren afstand van Belgrado en het heeft niets te maken met het slijk van de steegjes in de voorsteden, de vaka bloedige vechtpartijen tussen rockers, hard-rockers en punks. Op zoek naar een ander leven maakt de vereenzamende Luka een lange en pijnlijke periode van zware beproevingen mee.
In zijn derde langspeelfilm contrasteert Dragan Kresoja de harde sociale realiteit van werkloosheid en onzekere toekomst met de idyllische Oktoberfest droom van de romantische antiheld Luka. De film geeft zeer levendig de frustraties en de agressiviteit in het monotone enge leventje in Luka weer.
Een jonge ploeg van één voor één veelbelovende acteurs vertolkt op voortreffelijke wijze de rollen uit een al even voortreffelijk scenario van Goran Radovanovic. Het beheerste camerawerk van Predag Popovic leverde schitterende nachtshots op. Jonge Joegoslavische cinema op zijn best.

Image gallery

F3ba53da d0be 49d1 98c1 8c51a956ae8e
Aacffa24 3b49 4cb6 8e0b 552f3830adf4

Generiek

Regisseur

Dragan Kresoja

Met

Svetislav 'Bule' Goncic, Zeljka Cvijetan, Zoran Cvijanovic, Zarko Lausevic, Tatjana Pujin

Scenario

Goran Radovanovic

Cinematograaf

Dragan Kresoja

Monteur

Andrija Zafranovic

Meer informatie

Taal

Servo-Kroatisch

Productielanden

Joegoslavië

Scenario gebaseerd op

Oktoberfest, boek van Branko Dimitrijevic

Jaar

1987