8a1a64ed fa92 4d9d 98ba acd01d6b05e3

John Hanson, Rob Nilsson

Northern Lights

Regisseur John Hanson, Rob Nilsson Componist David Ozzie Ahlers Met Robert Behling, Susan Lynch, Joe Spano
Editie 1988
95' - 1978 - Drama - Taal: Engels

Bekroond met een 'Caméra d'Or' in Cannes 1979 en een persprijs in Brussel, was deze film een van de meest opgemerkte van het 7e Internationaal Filmgebeuren. De film werd gebaseerd op een dagboek van een landbouwer die rechtstreeks bij de gebeurtenissen was betrokken.

De boeren hadden een bijzonder lastig bestaan. De meesten stonden in de schuld bij bankiers die met woekerrenten werkten: de prijzen voor de produkten werden niet door de landbouwers zelf, maar door de tussenpersonen naar willekeur bepaald, terwijl er tevens het probleem was van de steeds stijgende kosten voor het vervoer per spoor. De reactie van de gefrustreerde boeren was de stichting van een syndicaat dat de pachters verenigde die geen eigen grond bezaten. In minder dan een jaar had dit syndikaat 40.000 leden. Bij de verkiezingen speelde dit aantal een rol want de conservatieve republikeinen kregen de zak op de kop en moesten toezien hoe de 'League' een eigen bank oprichtte, die goedkope leningen toestond, een stockeringsmaatschappij stichtte die hen toeliet zelf een prijs te bepalen, terwijl ze ook druk uitoefenden op de spoorwegmaatschappijen voor het goedkoper vervoer van hun waren. Deze minder bekende episode uit de Amerikaanse geschiedenis dient in de film als achtergrond voor het verhaal van Ray Sorensen en zijn verloofde Inga Olness. Ray vecht aanvankelijk op zijn eentje tegen de misbruiken, maar de dood van zijn vader en een storm die de oogst vermeit maken hem hopeloos, tot hij de 'League ' leert kennen en een van haar ijveraars wordt. Hij kan nochtans niet beletten dat de hoeve van zijn verloofde in beslag wordt genomen, terwijl hijzelf wordt gesaboteerd door handelaars die weigeren zijn graan te kopen. Hij is een oproermaker. Maar hij blijft doorvechten ...

De film, waaraan drie jaar gewerkt werd brengt een vrij raak beeld van een situatie die door weinigen - ook in Amerika - gekend is. De makers hadden het geluk een veteraan en medestichter van de 'League ' te vinden die hen documenteerde. De film werd gemaakt met bewoners van de streek, echte mensen 'van het land'. Een film met een niet te onderschatten sociale inslag... (B. in Het Volk, 8.1.1980)

Image gallery

8a1a64ed fa92 4d9d 98ba acd01d6b05e3
93a005d3 ea19 437a 9575 bc3234a7bc05

Generiek

Regisseur

John Hanson, Rob Nilsson

Componist

David Ozzie Ahlers

Met

Robert Behling, Susan Lynch, Joe Spano

Scenario

John Hanson, Rob Nilsson

Cinematograaf

Judy Irola

Monteur

John Hanson, Rob Nilsson

Producent

John Hanson, Rob Nilsson

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1978