08 19 okt. '24
B0d21b8c c781 46b9 8799 dd6996d4c604

Philip Gröning, Uwe Janson, Gerd Kroske, Dani Levy, Maris Pfeiffer

Neues Deutschland

Editie 1994
100' - 1993 - Documentaire - Taal: Duits
Regisseur: Philip Gröning, Uwe Janson, Gerd Kroske, Dani Levy, Maris Pfeiffer Met: Heino Ferch, Nina Franoszek, Daniel Graf, Maria Schrader, Wim Wenders

Ohne Mich (Dani Levy)

Simon Rosenthal (Dani Levy) is een jonge, in Berlijn wonende Jood. Simon vindt het heerlijk om er te wonen. Hij studeert er aan de filmschool. Maar hij krijgt er steeds vaker angstvisioenen over de toenemende openlijke vreemdelingenhaat in het nieuwe Duitsland. Zijn angst groeit uit tot een nachtmerrie.

Ein Ort, ein Selbstmord (Maris Pfeiffer)

Deze film reconstrueert het leven van Günter Schirmer, die na een auto-ongeval moet leren leven met een handicap. De toenemende sfeer van haat en onverdraagzaamheid in Duitsland treft ook Günters geboortestadje. En, net zoals in het Derde Rijk, worden ook nu, naast de vreemdelingen, de invaliden het slachtoffer van extreem-rechtse intimidaties. In september 1992 pleegt Günter zelfmoord.

Kurzschluß (Gerd Kroske)

Leipzig, 1990 (vlak na de hereniging van Duitsland). Helmut Kohl kampt tijdens een toespraak met een soms uitvallende microfoon en reageert met: "Ze kunnen dan wel de stroom onderbreken, maar ze kunnen ons niet beletten te denken." Rond dit voorval verzon Kroske een verhaal van een jonge toneeltechnicus die tijdens de toespraak de stroomvoorziening geregeld saboteert.

Opfer, Zeugen (Philip Gröning)

De bijdrage van Philip Gröning is de meest documentaire. Met behulp van een video-Hi8-camera legde hij een interview vast met twee jonge slachtoffers van rechtse terreur. Punkers wier uiterlijk kennelijk de woede had gewekt van een bende skinheads.

Heilige Kühe (Uwe Janson)

Een linkse documentairemaker heeft een afspraak gemaakt met twee jonge neonazi's, in de hoop een film over hun groep te kunnen maken. Algauw blijkt hij de gevangene te zijn van de twee. De filmmaker krijgt de rol van het slachtoffer in zijn eigen film. Hij wordt onderworpen aan zowel fysieke als psychologische terreur.

Image gallery

B0d21b8c c781 46b9 8799 dd6996d4c604

Generiek

Regisseur

Philip Gröning, Uwe Janson, Gerd Kroske, Dani Levy, Maris Pfeiffer

Met

Heino Ferch, Nina Franoszek, Daniel Graf, Maria Schrader, Wim Wenders

Scenario

Philip Gröning, Gerd Kroske, Oliver Czeslik, Dani Levy, Maris Pfeiffer

Cinematograaf

Gerhard Hirsch, Jürgen Jürges, Carl-Friedrich Koschnick, Sebastian Richter

Monteur

Ueli Christen, Andreas Herder, Dani Levy, Inge Marszalek, Patricia Rommel

Producent

Micha Terjung

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Duitsland

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?