09 20 okt. '24
801c650c a784 490f 8fd1 f364ca958f4f

Mike Leigh

Naked

131' - 1993 - Drama, Komedie - Taal: Engels
Regisseur: Mike Leigh Componist: Andrew Dickson Met: David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Cruttwell, Ewen Bremner
Mike Leigh's Naked was één van de felst besproken films dit jaar in Cannes. Hij speelt zich af onder de behoeftige jeugd van Londen en centraal staat Johnny, een jongeman die van de ene dag in de andere leeft. Op zijn tochten door de stad heeft hij een ontmoeting met een goedhartige veiligheidsagent, twee dakloze Schotten, een messed-up serveerster, zijn ex vriendin en haar vreemde kamervriendin. Dit is een samenleving op de rand van de morele en economische afgrond. Naked verschilt zowel qua stijl als inhoud, met Leighs laatste film, Life is Sweet. Maar hoewel de toon donkerder is, beweert Leigh geen pessimist te zijn.
"Ik hou zeer veel van het leven, maar de wereld is een puinhoop en daar gaat de film over. Hopelijk krijg je nog het gevoel van medelijden, ondanks het verschrik­kelijke van Johnny's situatie. Johnny is complex; hij is niet gewoon een cynische smeerlap - hij is geïnteresseerd in ideeën, heeft passies .. Maar hij is sarcastisch over de wereld.
En: "Ik ben gefascineerd door acteurs en acteren en het is mijn taak om alles tot zijn essentie te distilleren. Het improvisatie­proces duurt maanden en maanden. Maar wat op het scherm te zien is stond zeer precies in het script."

Image gallery

D5cb756a ba27 4100 b4ba b35b5e02e400
801c650c a784 490f 8fd1 f364ca958f4f

Generiek

Regisseur

Mike Leigh

Componist

Andrew Dickson

Met

David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Cruttwell, Ewen Bremner

Scenario

Mike Leigh

Cinematograaf

Dick Pope

Monteur

Jon Gregory

Producent

Simon Channing Williams

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?