B0c69e51 fff3 4309 8238 1288f1f7cfff

Josh Waletzky

Music for the Movies: Bernard Herrmann

Regisseur Josh Waletzky Componist Bernard Herrmann Met Bernard Herrmann, Lucille Fletcher, Elmer Bernstein, James Stewart, Claude Chabrol, Martin Scorsese
Editie 1993
58' - 1992 - Biografie, Documentaire - Taal: Frans, Engels
Herrmann wordt wel eens 'de Wagner van de filmmuziek' genoemd. Hermann schreef de score voor meer dan 50 films en werkte samen met uiteenlopende regisseurs: Welles, Hitchcock, Wise, Truf­faut, Nicholas Ray, De Palma, Scorsese e.a. Het festival brengt dit jaar hulde aan de componist met een concert van zijn bekendste filmmuziek. Voor wie meer wil weten over de man en zijn oeuvre is er deze voortreffelijke documentaire.
Herrmann begon zijn carrière bij CBS waar hij kennis maakte met de jonge Orson Welles, die hem meelokte naar Hollywood en de muziek liet schrijven voor Citizen Kane. Reeds van bij die eerste score was duidelijk dat Herrmann de filmmuziek grondig wilde hervormen: de film moest volgens hem de muzikale structuur van de partituur dicteren en niet omgekeerd. Nu lijkt die idee eenvoudig, maar ze was revolutionair in een Holly­wood gewend aan romantische fraserin­gen en weelderige orchestraties. Kenners als Elmer Bernstein geven bevattelijke uit­eenzettingen over Herrmanns talenten. De meeste aandacht in de film gaat uit naar Herrmanns 11-jarige samenwerking met Hitchcock en Waletzky onderstreept de creatieve inbreng van de componist bij de conceptie van nu klassieke suspense­scènes. De film bevat zeldzaam materiaal zoals een fragment uit Torn Curtain mèt de nooit gebruikte muziek van Herrmann.

Image gallery

63ee72d0 62c9 4199 b84e 17945ce2e712
B0c69e51 fff3 4309 8238 1288f1f7cfff

Generiek

Regisseur

Josh Waletzky

Componist

Bernard Herrmann

Met

Bernard Herrmann, Lucille Fletcher, Elmer Bernstein, James Stewart, Claude Chabrol, Martin Scorsese

Cinematograaf

Mark Daniels, Jerry Feldman

Monteur

Josh Waletzky

Producent

Judy Aley

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk

Jaar

1992