E05b5302 8981 425a 8ec6 f7cc2239f9d3

Toshio Gotō

Mousaki / Twee jongens en de mus (Komugīro no tenshi suzume to shōnen)

Regisseur Toshio Gotō Met Tsukasa Nakagoshi, Sanae Nakahara, Mizuho Suzuki
Editie 1982
76' - 1980 - Familiefilm - Taal: Japans

Een dorpje aan de voet van de Fuji-berg in Japan. Sabu is het meest onstuimige kind van het dorp. Hij zoekt een speelkameraadje voor de zondag, en vermits hij niemand anders vindt, kiest hij Kenisji, een ziekelijk jongetje.

Sabu en Kenisji spelen "Ruimteschip" dichtbij een grote boom naast een tempel, die hun geheime plek is. Plots horen ze twee geweerschoten en zien twee mussen neervallen. Op het dak van de tempel blijven vijf jongen zonder ouders. De jongens beslissen ze te verzorgen en op te voeden. De mussen zien nog niet en weigeren elk voedsel, zodat weldra drie jongen sterven. Sabu en Kenisji gaan raad vragen bij hun professor. Deze doet opzoekingen in z'n boeken en ontdekt welk het best geschikte voedsel is voor de diertjes. De twee overblijvende musjes, Moesasji en Kojiro, hernemen hun krachten. Ze zijn nu aan de twee jongens gewoon en eten vanop hun schouders of hun hoofd.

Op een dag valt een slang het nest aan en Kojiro sterft, tot grote wanhoop van Sabu. De laatste mus, Moesasji, groeit op en wordt sterk. Weldra breekt de tijd van wegvliegen aan.

Aangezien Kenisji Sabu steeds geholpen heeft met de verzorging van het dier, leent deze hem de vogel voor één nacht. Maar de moeder van Kenisji, die Sabu niet in haar hart draagt en de kleine mus ontdekt, beweert dat haar zoon teveel tijd doorbrengt met de mus in plaats van met zijn studie. Ze smijt de doos buiten en gaat haar beklag doen bij Sabu's ouders. In afwezigheid van hun zoon laten ze de mus vliegen. Triestig en boos gaan de jongens het bos in om Moesasji te zoeken. Ze geraken verloren en worden op het nippertje door een reddingsploeg gered. 's Anderendaags weerklinkt het getjilp van Moesasji in de tuin. De mus is bij zijn vriendje weergekeerd. Weldra is hij helemaal hersteld.

Maar de jongens beginnen zich vragen te stellen: is het wel redelijk de vogel steeds bij hen te houden? Moet men hem niet de vrijheid geven? Het is voor deze tweede oplossing dat ze kiezen. Op de hoogste top van hun boom gezeten, laten ze de vogel voorzichtig los ... (persmap)

Image gallery

E05b5302 8981 425a 8ec6 f7cc2239f9d3

Generiek

Regisseur

Toshio Gotō

Met

Tsukasa Nakagoshi, Sanae Nakahara, Mizuho Suzuki

Scenario

Shūkei Nagasaka

Meer informatie

Taal

Japans

Productielanden

Japan

Jaar

1980