09 20 okt. '24
C243f8b2 db58 4bed bb48 9d344944dbee

Luchino Visconti

Morte a Venezia (Death in Venice)

130' - 1971 - Drama, Romantisch - Taal: Duits, Russisch, Italiaans, Pools, Frans, Engels
Regisseur: Luchino Visconti Met: Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Silvana Mangano, Romolo Valli, Mark Burns
Von Aschenbach, een Duits componist, arriveert kort voor de Eerste Wereldoor­log in Venetië om er op krachten te ko­men. In deze stad waar het verval om zich heen grijpt raakt hij in de ban van een beeldschone Poolse jongen. En terwijl Venetië de prooi wordt van een cholera epidemie volgt Aschenbach de jongen overal, door steegjes, over pleinen en op het strand, tot hij door de dood wordt geveld. Aschenbach heeft altijd geloofd dat schoonheid het produkt is van bege­nadigde kunstenaars, nu zag hij zich ge­confronteerd met volmaakte schoonheid die spontaan is ·ontstaan. En in het aanschijn van die perfectie hoopt hij tot rust te komen. Dat wordt de eeuwige rust als hij op het strand bezwijkt, terwijl de jongen Tadzio de zee inloopt, plotseling stil staat en naar hem omkijkt.
Het personage van Aschenbach is nage­tekend op componist Gustav Mahler en muziek van Mahler weerklinkt dan ook door de hele film. In de novelle van Tho­mas Mann is het personage een schrijver, maar de keuze van Visconti voor Mahler is zeer gemotiveerd. Het verhaal van Mann is wel gebaseerd op diens eigen belevenissen in Venetië, maar hij kende Mahler persoonlijk en hij had deze door hem zeer bewonderde componist in gedachten bij het schrijven van zijn verhaal. En Visconti vond in de novelle de perfecte drager voor zijn evocatie van de decadentie van de belle époque.

Image gallery

C243f8b2 db58 4bed bb48 9d344944dbee
Cd81f1af d14a 417a 8523 1529f9e55061

Generiek

Regisseur

Luchino Visconti

Met

Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Silvana Mangano, Romolo Valli, Mark Burns

Scenario

Luchino Visconti, Nicola Badalucco

Producent

Mario Gallo, Luchino Visconti

Meer informatie

Taal

Duits, Russisch, Italiaans, Pools, Frans, Engels

Productielanden

Italië, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

''Der Tod in Venedig'', (Thomas Mann)

Jaar

1971

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?