09 20 okt. '24
Cec3cd26 b573 4957 8810 d1ca82b1fda1

Nelson Pereira dos Santos

Memórias do Cárcere

Editie 1984
185' - 1984 - Drama - Taal: Portugees
Regisseur: Nelson Pereira dos Santos Met: Carlos Vereza, Glória Pires, Nildo Parente
NELSON PEREIRA DOS SANTOS
Werd in 1929 geboren en volgde filmschool aan de beroemde Idhec in Parijs. Vanaf 1950 maakt hij al films, dokumentaires en kortfilms maar het is in 1963 dat hij wereldberoemd wordt met een van de meest toonaangevende films van de Braziliaanse "nouvelle vague", de cinema novo : VIDAS SECAS. Wat later in 1971 kende hij sukses met WAT SMAAKTE MIJN KLEINE FRANSMAN LEKKER en in 1975 was hij in de kompetitie in Cannes met O AMULETO DE OGUM.

Memorias do Carcere
Openingsfilm van de "Quinzaine" en meteen in de roos.
Een "film fleuve" over het (politieke) gevangenisleven van Graciliano Ramos, mens en schrijver. Blijkbaar een man met stalen zenuwen (maar toch kettingroker) die zijn militaire (geestelijke en lichamelijke) folteraars wist te bezweren met zijn schrijversdrang. Meteen ook een rijk geschakeerd beeld van de Braziliaanse samenleving in de jaren dertig. Dos Santos heeft zijn film rechttoe-rechtaan opgebouwd, zonder intellektuele franjes. Twintig jaar na zijn baanbrekende VIDAS SECAS kunnen we alvast opnieuw van een monument in de Braziliaanse film spreken. De cinema nôvo is niet dood. (Uit "Film en Televisie" van Juli 1984)

In MEMORIAS DO CARCERE is de gevangenis een metafoor voor de Braziliaanse samenleving. In de nauwe ruimte van de gevangenis is de dynamiek van iedereen veel duidelijker: de intellektuele mid-class, de militair, de arbeider, de jonge, de oude, de vrouw, de man uit het Noord-Oosten en de man uit het Zuiden van Brazilië. In de gevangenis van Olha Grande zitten ook de veroordeelden van het gemeen recht: de n-woord (red.), de dief, de schurk, de homosexueel. Graciliano Ramos heeft dit allemaal opgenomen zonder na te laten tegen zijn eigen vooroordelen te strijden. Hij heeft een getuigenis achtergelaten die mild is en open. Ik heb deze drang naar vrijheid, zoals hij dat uitgedrukt heeft, willen overbengen: uit de gevangenis komen om er nooit meer terug te keren. De gevangenis dan in de brede zin van het woord, met andere woorden de sociale en de politieke gevangenissen die het Braziliaanse volk opsluiten.

Image gallery

Cec3cd26 b573 4957 8810 d1ca82b1fda1
Fd78167e 13fe 4e24 98cb 8078d2a92e98

Generiek

Regisseur

Nelson Pereira dos Santos

Met

Carlos Vereza, Glória Pires, Nildo Parente

Scenario

Nelson Pereira dos Santos

Cinematograaf

José Medeiros, Antonio Luis Soares

Monteur

Carlos Alberto Camuyrano

Producent

Luiz Carlos Barreto, Nelson Pereira dos Santos

Meer informatie

Taal

Portugees

Productielanden

Brazilië

Scenario gebaseerd op

"Memórias do Cárcere" (Graciliano Ramos)

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?