09 20 okt. '24
7f54c627 a33d 42d0 91bb fb5b5f2b33d2

Anders Lönnbro

Medan vi ännu lever (While we're alive)

74' - 1984 - Documentaire - Taal: Zweeds
Regisseur: Anders Lönnbro

In deze documentaire zien en horen we een resem artiesten die bij ons niet altijd zo bekend zijn, maar die elk een heel eigen bijdrage leveren tot een cultuur die evenzeer haar plaats heeft in het Amerika dat wij kennen. De film schetst een arm maar vitaal Amerika, dat in zijn muziek uiting geeft aan de dromen die Amerika ooit het land van belofte maakten. Er komt allerlei muziek in deze film: blues en reggae, maar ook Argentijnse muziek en punk.

De makers kaderen deze film in hun ruimere belangstelling voor hedendaagse problemen. Tot de artiesten die we hier kunnen horen en zien, behoren o.m. Mama Jancey, een old lady van de Chicago Blues; Holly Nears en Ronnie Gilbert, die actief zijn in de vrouwenbeweging (Nears was ooit lid van The Weavers, de groep van Pete Seeger); Sandra Estevez, afkomstig uit Puerto Rico; Monyaka, die anti-racistische reggaemuziek maakt; Barbara Dane met een protest-song; de groep Serious Bizness; Pete Seeger, de bekendste figuur; het New York Street Caravan Theatre met een punk parodie ; Brother Dee, een straatzanger ; Magic Slim and his Teardrops, een Chicago Blues-groep ; Mercedes Sosa, een Argentijnse die met haar muziek de Amerikaanse dominantie in haar continent aanklaagt en Sister Ruth, een blueszangeres.

(Produktienota)

Kennet Ahl is de verzamelnaam voor het team dat deze film maakte. De naam staat voor Anders Lönnbro, die de regie voerde en Bodil Martensson, die producer is. Zij werkten samen het scenario uit. While we're alive is hun eerste documentaire.

Image gallery

7f54c627 a33d 42d0 91bb fb5b5f2b33d2

Generiek

Regisseur

Anders Lönnbro

Scenario

Kennet Ahl

Cinematograaf

Göran Nilsson, Jan Persson

Monteur

Leif Gummesson, Bodil Martensson, Peter Holthausen

Producent

Bodil Martensson

Niet-originele muziek

Pete Seeger

Meer informatie

Taal

Zweeds

Productielanden

Zweden

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?