4315def0 2d8a 4923 bb83 e48fb9d72978

Mrinal Sen

Mahaprithivi

Regisseur Mrinal Sen Componist Roy Chowdhury, B.V. Karanth Met Anjan Dutt, Victor Banerjee, Soumitra Chatterjee
Editie 1992
105' - 1992 - Drama - Taal: Bengaals
Ergens in een straatje in Calcutta wordt op een ochtend, vier dagen voor de historische eenmaking van Duitsland (is dit toevallig?) het lijk gevonden van een oude moeder uit een middle-class familie: ze heeft zichzelf verhangen. De diepbedroefde familie blijft achter met een psychologisch trauma en het privé-dagboek van de moeder. In dat dagboek heeft de vrouw jarenlang persoonlijke indrukken genoteerd. Ze was ermee begonnen toen haar zoon, tijdens de schermutselingen in West-Bengalen door de politie werd neergeschoten. Ze heeft ook al die jaren haar indrukken over de gebeurtenissen in Oost-Europa en vooral Oost-Duitsland, die ze via de televisie kon meebeleven, neergeschreven.
Mrinal Sen gebruikt delen uit deze fictieve notities, om de gedachten, verwarring en frustraties van deze moeder uit te drukken, en brengt ze in verband met het lot van een jonge vrouw, die zich kort voor de eenmaking in Oost-Duitsland van het leven beroofde.
"Ik stel me de vraag: waarom zou men niet deze zelfmoord gebruiken als een kristallisatiepunt om een onderzoek te beginnen en, en passant, de wereld en het huis samenbrengen? En in plaats van een overhaaste conclusie te trekken, waarom niet het einde open laten voor vragen, twijfels en bedenkingen?" Aldus Mrinal Sen.

Image gallery

4315def0 2d8a 4923 bb83 e48fb9d72978
482fcfb7 92a7 4b3e a00a b5cfecb44e67

Generiek

Regisseur

Mrinal Sen

Componist

Roy Chowdhury, B.V. Karanth

Met

Anjan Dutt, Victor Banerjee, Soumitra Chatterjee

Scenario

Mrinal Sen, Anjan Dutt

Cinematograaf

Shashi Anand

Monteur

Mrinmoy Chakraborty

Producent

Gautam Goswami

Meer informatie

Taal

Bengaals

Productielanden

India

Jaar

1992