08 19 okt. '24

Bernhard Sinkel

Lina Braake

Editie 1978
85' - 1975 - Komedie - Taal: Duits
Regisseur: Bernhard Sinkel Componist: Joe Haider Met: Lina Carstens, Fritz Rasp, Herbert Bötticher

Zoals elk jaar zijn er op het Filmgebeuren enkele films van het lichtere, komische en ontspannende genre. LINA BRAAKE is hier wel de beste combinatie van. LINA BRAAKE is zonder overdrijven een zeer ontroerende, prachtige film. Alleen al de bijtitel spreekt boekdelen: LINA BRAAKE of de interesses van de Bank kunnen niet de interesses zijn die Lina Braake heeft. Lina Braake is een opgewekte oude dame, die haar huis plotseling opgekocht ziet door een bank. Daar staat ze nu 82 jaar oud, gans alleen op straat. Ze belandt na vele omwegen in een bejaardentehuis, waar ze op wraak zint en ze wordt daarbij geholpen door een medebewoner van het tehuis, een zekere Gustaf, een failliete zakenman van 84 jaar, die een levenslange ervaring achter de rug heeft i.v.m. het oplichten van banken.

Via het Monopoly spel leert Lina voor het eerst de omgang met groot geld en bij nacht en ontij wordt het bankjargon ingestudeerd tot het ogenblik van de grote kraak (wraak) is aangebroken. De kraak lukt na talloze hachelijke avonturen, die hier op zeer komische maar tocht geniale wijze in beeld wordt gebracht. Alles steekt perfekt in elkaar. Lina speelt in de Bank de rol van de grande-dame avec fortune en neemt grote sommen geld op zonder te verpinken. Met het geld wordt een pracht huis op Sardinië gekocht waar beiden een prachtige oude dag hopen te beleven. Hoe het dan voor de rest afloopt moet Uzelf maar komen zien. Deze film werd gemaakt door nieuwkomer in de Duitse filmwereld Bernhard Schinkel die hier terecht op het Festival van Berlijn de Bundesfilmpreis voor kreeg. De film kende overal in het buitenland een overweldigend succes, behalve helaas in België.

Image gallery

Ee98ad12 5a89 41ee 994d e7cb7e5f1784

Generiek

Regisseur

Bernhard Sinkel

Componist

Joe Haider

Met

Lina Carstens, Fritz Rasp, Herbert Bötticher

Scenario

Bernhard Sinkel

Cinematograaf

Alf Brustellin

Monteur

Heidi Genée

Producent

Peter Märthesheimer, Bernhard Sinkel

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1975

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?