09 20 okt. '24
1298d2d6 7ddb 4ac0 b027 aa44aa9c1b53

Robert Abel, Sidney Levin

Let the Good Times Roll

Editie 1974
99' - 1972 - Documentaire, Muziek/Musical - Taal: Engels
Regisseur: Robert Abel, Sidney Levin Met: Chuck Berry, Little Richard, Fats Domino, Chubby Checker, Bo Diddley

De recente opnamen voor LET THE GOOD TIMES ROLL werden allemaal gemaakt tijdens concerten in serie "Original Rock and Roll Revival Concerts", die door de New Yorker Richard werden en nog steeds worden georganizeerd.
We zien er achtereenvolgens Chuck Berry, Little, Richard, Fats Domino, Chubby Checker, Bo Diddley, The Shirelles, The Five Satins, The Coasters, Danny and his Juniors, Bill Haley and his Comets.

Wat de film goed maakt is dat de recente opnamen van deze artiesten telkens uitstekend getimed over gaan in krakende zwart-wit beelden met historische opnamen. Om de sfeer van de jaren vijftig terug te roepen zijn ook veel songs verlucht met nieuwsbeelden en typische americana uit die tijd. Als Danny and the Juniors bijvoorbeeld At the Hop zingen zijn er beelden te zien van danswedstrijden en middelbare school-bals uit de jaren vijftig.

Beelden van Eisenhower, Richard Nixon, die de ruiten van een auto wast (jammer dat het niet de beelden zijn waarmee Pat en Richard zich voor de Amerikaanse televisie verontschuldigen voor een van de vele malversaties in de carrière van de toekomstige president) en het zorgvuldig modelleren van een vetkluif wisselen elkaar in snelle opeenvolging af. Evenals krantekoppen "Hongarije", de atoombom, de spoetnik en het over de radio in het openbaar breken van rock and roll-platen omdat ze zedenbedervend zouden zijn. En als Chubby Checker, nu gekleed in een eigentijds kostuum en schoenen met plateauzolen er wat kortademig 'Let's Twist again' uitkraamt, dan verluchten fraaie opnamen van voorhistorisch aandoende twistwedstrijden de tekst.
Ook stukken uit dè beroemde tienerfilms uit die jaren worden ingezet: het fameuze fragment uit "Blackboard Jungle" waarin de leerlingen de 78-toerenplaat met ouderwetse muziek van de goedwillende leraar kapot slaan, James Dean als "Rebel without a Cause" en de vervaarlijke motogang uit "The Wild One".

Films dus, die voor het eerst een generatiekonflikt uitbeeldden dat ook in de rock and roll zo'n belangrijke rol speelt. Het is vooral de kombinatie van de muziek met deze opnamen die deze film bijzonder maakt.
(Elly De Waard, in "De Volkskrant")

Image gallery

1298d2d6 7ddb 4ac0 b027 aa44aa9c1b53
752c7b49 9cd1 451b 9189 afbce3c99d60

Generiek

Regisseur

Robert Abel, Sidney Levin

Met

Chuck Berry, Little Richard, Fats Domino, Chubby Checker, Bo Diddley

Cinematograaf

Robert C. Thomas

Monteur

Bud Friedgen, Hyman Kaufman

Producent

Gerald I. Isenberg

Productiebedrijven

Cinema Associates

Distributeur

Columbia Pictures

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1972

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?