09 20 okt. '24
F95bc143 fe19 49de 93ea 3a5a5c18c4b3

Alain Tanner

Les Année lumière (Light years away)

Editie 1982
107' - 1981 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Alain Tanner Componist: Arié Dzierlatka Met: Trevor Howard, Mick Ford, Bernice Stegers
De nieuwe in het Engels opgenomen film van Tanner, LIGHT YEARS AWAY, sluit aan bij zijn vorige werk. Tanner schreef opnieuw het scenario maar baseerde zich deze keer op een roman, Daniel Odier’s La voie sauvage. Hoofdpersoon is Yoshka (een formidabele rol van veteraan Trevor Howard), 65 jaar, zonder kind of kraai, eigenaar van een garage die eruit ziet als een vliegtuighangar, ergens midden in de woestenij. In een bar ontmoet hij de jongeman Jonas (Mick Ford), een slome krullenkop die zich verveelt in de lege havens van zijn stad. Een baantje in de garage van Yoshka trekt hem wel aan. Later ontdekt hij dat de garage niet veel meer voorstelt dan een roestige pomp waaruit geen druppel benzine komt.
Yoshka stelt Jonas vanaf zijn aankomst op de proef, vernedert hem en verklapt niet wat hij uitspookt in de voor Jonas ontoegankelijke hangar. Jonas slikt aanvankelijk alle beledigingen, maar begint van zijn kant ook met treiteren. Zo steekt hij de brand in de autowrakken rond de garage, rudiment van een voorbije kultuur, en doet hij alsof hij zelfmoord pleegt.
Maar hij voelt dat hij alles over het leven kan leren van die idiote Yoshka. Er groeit een leermeester-leerling verhouding, die sterk doet denken aan de films van Kurosawa. Yoshka onthult tenslotte zijn geheim; hij wil wegvliegen als een adelaar, naar een utopia. Daarmee is Tanner op het vertrouwde terrein van de hoofdpersoon die ontevreden is met de status quo.
LIGHT YEARS AWAY wemelt van verwijzingen naar eerder werk. Jonas is evenals de hoofdpersoon uit JONAS QUI AURA VINGT CINQ ANS EN L’AN 2000 van Tanner uit 1976 25 jaar. LIGHT YEARS AWAY speelt ook in het jaar 2000 hoewel de (Ierse) lokaties en de aankleding van deze tijd zijn.
Ook de vorm van LIGHT YEARS AWAY herinnert aan vroegere films. Voor het slot - Jonas erft de garage en staart in het laatste beeld naar de adelaar - passeren talloze korte scènes die de kontinuïteit van het verhaal doorbreken. Meestal beweegt de kamera als Yoshka en Jonas stilstaan en houdt Tanner de kamera stil als zij bewegen. Zo laat Tanner de toeschouwer voortdurend voelen dat hij naar een film kijkt: film is in Tanner’s optiek niet het leven maar een zuivere reconstructie. Kameraman Jean-Francois Robin fotografeerde die reconstructie vol regen, mist, modder en ruige bergen subliem. LIGHT YEARS AWAY is een ontroerende, briljante, oorspronkelijke film die opnieuw het indrukwekkende talent van Alain Tanner bewijst.

Image gallery

F95bc143 fe19 49de 93ea 3a5a5c18c4b3

Generiek

Regisseur

Alain Tanner

Componist

Arié Dzierlatka

Met

Trevor Howard, Mick Ford, Bernice Stegers

Scenario

Alain Tanner

Cinematograaf

Jean-François Robin

Monteur

Brigitte Sousselier

Producent

Pierre Héros, Yves Peyrot

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Ierland, Zwitserland, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

"La voie sauvage"(Daniel Odier)

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?