John Reid

Leave All Fair (Leave All Fair)

Regisseur John Reid Componist Stephen McCurdy Met John Gielgud, Jane Birkin, Féodor Atkine
Editie 1985
88' - 1985 - Drama - Taal: Engels

Katherine Mansfield (1882 - 1922) is een van de weinige auteurs uit Nieuw-Zeeland die internationale faam oogstte. Haar korte verhalen worden tot de beste in het genre gerekend. Regisseur John Reid maakte een film over haar nagedachtenis, n.a.v. de brieven. John Middleton Murry, haar echtgenoot en uitgever, reist naar Frankrijk om de luxe-uitgave van haar brieven te superviseren. Hij ontmoet er Marie Taylor, de minnares van de Franse uitgever, en is getroffen door de fysieke gelijkenis tussen haar en Katherine. Marie is gefascineerd door deze deftige oude heer, die bovendien een nauwe bekende was van de schrijfster die zij erg bewondert. Maar zij doet een schokkende ontdekking: Murry heeft in heel wat brieven veranderingen gebracht om hen in zijn eigen voordeel te gebruiken. Marie is geschokt door deze egoïstische hypocriet, die de uitdrukkelijke wens van Katherine, nl. Alles te verbranden wat haar nagedachtenis kon schaden, uit winstbejag genegeerd heeft.

Jane Birkin speelt hier een prachtige dubbelrol en John Gielgud - ja, dat is een acteur die zijn pappenheimers wel kent ... Beiden spelen hun rol met beheersing en tact. Voor Birkin was de rol van een beroemde schrijfster een uitdaging, al was het maar omdat zij een zekere verwantschap ervaarde : "Haar laatste brief eindigt met 'Leave all fair' - laat alles mooi achter, om geen mensen te kwetsen. Ik hoop dat mijn eigen erfgenamen alles wat mijn nagedachtenis kan schaden wèl zullen verbranden. Maar Murry - nee, hij heeft zich verrijkt op de rug van zijn zieke vrouw." (J. Birkin in gesprek met Gérard Lenne).

(Vrij naar Variety 22.5.1985 en G. Lenne, Jane Birkin, Parijs 1985).

John Reid maakte met Leave all Fair zijn derde film. Zijn vorige twee waren wel helemaal anders: Middle Age Spread en Carry me Back waren comedies.

Image gallery

4bed1bd2 4674 4d32 9fdb a0b4288951f8
D9a6c4b6 8f65 4133 a016 0510e5e4a76d

Generiek

Regisseur

John Reid

Componist

Stephen McCurdy

Met

John Gielgud, Jane Birkin, Féodor Atkine

Scenario

Jean Betts, Stanley Harper, Maurice Pons

Cinematograaf

Bernard Lutic

Monteur

Ian John

Producent

John O'Shea

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Nieuw-Zeeland, Frankrijk

Jaar

1985