09 20 okt. '24
731c22d8 7bcd 44fb b842 33ca44546688

Marion Hänsel

Le Maestro (The Maestro)

Editie 1989
90' - 1990 - Taal: Frans, Engels
Regisseur: Marion Hänsel Met: Malcolm McDowell, Charles Aznavour, Francis Lemaire, Andréa Ferréol, Qi Lian Chen, Carmela Locantore
Marion Hänsel mag na haar drie vorige films zonder meer tot de boeiendste filmmakers, niet alleen van de Benelux, maar van de huidige Europese film gerekend worden. Haar verfilmingen van literair werk zijn zowel qua literaire kwaliteit als qua filmische adaptatie van bijzonder hoog niveau. Er is evenwel één groot verschil tussen deze en haar vorige films: in 'Le Maestro' tast Marion Hänsel voor het eerst het domein van het komische af. Hiervoor kon zij rekenen op enkele excellente acteurs: Malcolm McDowell (bekend van o.m. A Clockwork Orange), Charles Aznavour en Andréa Ferréol.
Dit keer werd zij geïnspireerd door een novelle van de bij ons minder bekende maar qua belang niet te onderschatten Italiaanse auteur Mario Soldati. De film vertelt het verhaal van Walter Goldberg, een uitmuntende dirigent die in de USA heel populair is en die na tien jaar terugkeert naar Italië om er de opera te dirigeren waarmee hij indertijd heeft gedebuteerd. Tijdens de eerste generale repetitie wordt hij plotseling overvallen door een gevoel van onbehaaglijkheid en hij verlaat het toneel. Hij sluit zich op in zijn hotel, laat iedereen in de waan dat hij ziek is en kondigt aan dat hij verzaakt aan zijn contract. De directeur zal hem er echter beetje bij beetje toe brengen de ware reden van zijn plotse ongemak te onthullen. Dan volgt een ware bekentenis op het balkon van de hotelkamer boven de ingeslapen stad als Goldberg het verhaal vertelt van de enkele maanden uit zijn leven die hij doorbracht in een Toscaans dorp anno 1944, waar hij de komst van de geallieerden afwachtte. Het is het verhaal van een ontmoeting en een gedwongen samenleven met een man die hem binnenleidt in een wereld van dubbelzinnigheid en de soms absurde complexiteit van de mens... (vrij naar persdossier).

Image gallery

731c22d8 7bcd 44fb b842 33ca44546688
4d12331d 4836 4561 8d65 be21cef63c7d

Generiek

Regisseur

Marion Hänsel

Met

Malcolm McDowell, Charles Aznavour, Francis Lemaire, Andréa Ferréol, Qi Lian Chen, Carmela Locantore

Scenario

Marie-Noëlle Zurstrassen

Cinematograaf

Acacio de Almeida

Monteur

Susanna Rossberg

Niet-originele muziek

Giacomo Puccini

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Productielanden

België, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

La Giacca Verde, boek van Mario Soldate

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?