8f7ca91e b9be 4519 a686 abf28e34baf6

Ola Solum

Landstrykere

Regisseur Ola Solum Componist Henning Somero Met Trond Peter Stamsø Munch, Marika Lagercrantz, Helge Jordal
Editie 1990
138' - 1990 - Drama - Taal: Noors

Knut Hamsun is een van de grote auteurs uit de Noorse literatuur, Nobelprijs­winnaar én controversieel om zijn pro­ Nazi-houding, die hem overigens duur te staan zou komen. Nog steeds is zijn werk besmet met de Blut und Boden­ geest, al staan zijn beste romans daar ver boven. Zijn roman Landslrykere b.v. vertelt een mooi verhaal met veel zin voor humor en een diepgaande karakterisering van de verschillen tussen de kleine man op het afgelegen platteland en de stads­mens. August, de zwerver, Is een fantast die "het leven" kent en die de naïeve, onwetende plattelandsbewoners om de oren slaat met zijn fantastische verhalen. Zo palmt hij de jonge Edevart in, een blakende boerenzoon die hij wijsmaakt dat het ware leven aan de andere kant van de fjorden bestaat.

Hij neemt Edevart met zich mee en samen beleven zij aller­hande avonturen. Geleidelijk groeit bij Edevart het bewustzijn dat zijn vriend een sukkelaar en 'loser' is en hij gaat zijn eigen weg, zeker wanneer hij onderweg een vrouw heeft ontmoet die alleen met haar kinderen moet overleven in een armetierige houthut Edevart gaat bij haar leven en wordt daar een volwassen man. De problemen duiken echter op als haar man, die geëmigreerd was, op zekere dag terugkeert...

Landstrykere is een mooie, traag vertelde film met veel oog voor detail, een epische stijl en verzorgde enscenering. (wp)

Image gallery

E3048dd2 a01d 4f1a 8ce2 14a92f891f90
8f7ca91e b9be 4519 a686 abf28e34baf6

Generiek

Regisseur

Ola Solum

Componist

Henning Somero

Met

Trond Peter Stamsø Munch, Marika Lagercrantz, Helge Jordal

Scenario

Lars Saabye Christensen, Knut Hamsun, Hans Lindgren

Cinematograaf

Harald Paalgard, Rolf Haan

Monteur

Yngve Refseth

Producent

Gunnar Svensrud

Meer informatie

Taal

Noors

Productielanden

Noorwegen

Scenario gebaseerd op

Knut Hamsums roman Landstrykere

Jaar

1990