09 20 okt. '24
47db075a cdf7 4a69 bf8a 345644e6253e

Benoît Lamy, Mweze Ngangura

La vie est belle (Life Is Rosy)

Editie 1987
80' - 1987 - Drama, Komedie - Taal: Frans
Regisseur: Benoît Lamy, Mweze Ngangura Componist: Papa Wemba, Klody, Zaïko Langa Langa Met: Papa Wemba, Bibi Krubwa, Landu Nzunzimbu Matshia

Eindelijk een comedie ! La vie est belle werd helemaal in Zaïre gedraaid door B . Lamy en Ngangura Mweze. De film werd geheel in collaboratie tussen blank en zwart gemaakt. Het werd een avontuur zonder voorgaande: de cast is geheel Zaïrees, de produktie was in handen van Belgen, Fransen en Zaïrezen. Het verhaal is vrij traditioneel: op een dag vertrekt de jonge Kourou, zonder een cent op zak, op een voorbijrijdende, overvolle vrachtwagen naar Kinsjasa, op zoek naar geluk en fortuin. Hij is een geboren mu­zikant, maar moet genoegen nemen met een job als huisknecht. In de stad wordt hij al vlug smoorverliefd op de mooie Kabibi. Nadat hij ontslagen wordt komt hij als schoenpoetser aan de kost. En zo begint voor Kourou een reeks omzwervingen en avonturen die ten slotte een goede afloop zullen kennen. Het verhaal is te ingewikkeld en te gek om in dit kort bes­tek samen te vatten. Feit is in ieder geval dat La vie est belle, onlangs nog bekroond op het festival van Taormina, een zeld­zaam charmante film is, die , ondanks het voorspelbare verhaaltje - boordevol ko­mische momenten zit die de gebruiken in de Zaïrese hoofdstad met een knipoogje bekijkt. We vinden zowat alle bekende types terug: de bazige vrouw van de rijke « patron » (die onder de knoet ligt), de inhalige eigenares van de huurhuisjes, de vrouwenkransjes, de kruimeldiefstallen en natuurlijk de amoureuze perikelen van de goedmoedige maar onbeholpen hoofdper­soon.

De film ontleent veel van zijn charme aan de figuur van de hoofdpersoon, vertolkt door Papa Wemba. Volgens vakblad Va­riety heeft hij iets van het appeal van de jonge Belafonte, en daar is wel iets van. Zijn liedjes zijn sfeervol en de muziek wordt op de juiste plaatsen aangebracht. Zelfs het feit dat het titelliedje La Vie est Belle veel herhaald wordt werkt geen ogenblik storend, integendeel, het geeft een cadens aan en verlevendigt de film in niet geringe mate. La Vie est Belle is ongetwijfeld een nieuw geluid in de Belgische film en mogelijk ook een doorbraak van Benoit Lamy in het buitenland. (vrij naar persmap)

Image gallery

D4e47bd0 f83b 4243 8e0d aa1220a5244f
47db075a cdf7 4a69 bf8a 345644e6253e

Generiek

Regisseur

Benoît Lamy, Mweze Ngangura

Componist

Papa Wemba, Klody, Zaïko Langa Langa

Met

Papa Wemba, Bibi Krubwa, Landu Nzunzimbu Matshia

Scenario

Benoît Lamy, Mweze Ngangura, Maryse León García

Cinematograaf

Michel Baudour

Monteur

Martine Giordano

Producent

Munga K. Kabasele

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

België, Frankrijk

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?