09 20 okt. '24
Ece6a52b 26ea 4d19 a674 65b9d1049382

Manuel Gutiérrez Aragón

La mitad del cielo (Half of Heaven)

127' - 1986 - Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Manuel Gutiérrez Aragón Componist: Milladoiro Met: Ángela Molina, Margarita Lozano, Antonio V. Valero, Nacho Martino
Deze lange film vertelt het leven van Rosa, van haar 17e tot haar 40e. Geba­seerd op een echt gebeurd verhaal volgt de film haar merkwaardige lot. Jong ge­trouwd met een messenslijper wordt zij al even gauw weduwe, want haar man be­landt in de gevangenis en sterft daar. Zij gaat dan naar Madrid met haar dochtertje, in de hoop daar een nieuw leven te be­ginnen. Zij is gewiekst en dynamisch en weet hoe ze mannen om haar vinger moet draaien. Algauw bemachtigt zij een stal­letje op de Madrileense markt, waar zij haar mannetje staat. Ondertussen heeft zij al een verhouding met een raadslid van het gemeentebestuur. Zo kabbelt haar leven wat tussen mannen, met hoogtes en laagtes en treffen we haar ten slotte aan als restauranthouder. Met de hulp van Don Pedro had zij een wat vervallen villa gekocht en als restaurant ingericht. Met haar relaties wordt het eethuis al gauw een ontmoetingsplaats voor politici en voor­aanstaanden.
La Mitad del Cielo is evenwel veel rijker dan deze synopsis suggereert. Er is bij­voorbeeld de intrigerende figuur van « de grootmoeder», een bijna mythische figuur vergelijkbaar met de moeder in Marquez' Honderd Jaar Eenzaamheid. Deze groot­moeder heeft vreemde gaven, en Rosa 's dochter Olvido lijkt die gaven ook te hebben. Olvido neemt trouwens de draad op wanneer de grootmoeder «verdwijnt». Dan is er ook de figuur van Don Pedro, een goedaardige Don, die een soort in­tieme vader-dochter relatie heeft met Rosa. Voor de sarcastische noten in de film zorgen Rosa 's twee zusters, die haar voortdurend in de nesten werken.
Met al die figuren en verhaalelementen is La Mitad del Cielo een soort milieuschets geworden, een zedenfresco, die heel wat karakteristieken van Spanje en de Span­jaarden in de kijker plaatst. Onnodig te vermelden dat er zich geregeld ook hu­moristische scenes voordoen en dat er geknipoogd wordt naar films van Bunuel. La Mitad del Cielo wordt vrijwel helemaal gedragen door actrice Angela Molina, die met deze film alle facetten van haar talent manifesteert. Ook de grootmoeder , ge­speeld door Margarita Lozano (die ook te zien is in Kroniek van een aangekondigde dood), is een figuur die lang bij de kijker blijft nawerken.
Met La Mitad del Cielo consolideert Manuel Gutierrez Aragon zijn positie bij de beste Spaanse cineasten van na de 2e Wereldoorlog. (vrij naar persmap)

Image gallery

B540088f 079f 495e bce4 e08ea5e84fed
Ece6a52b 26ea 4d19 a674 65b9d1049382

Generiek

Regisseur

Manuel Gutiérrez Aragón

Componist

Milladoiro

Met

Ángela Molina, Margarita Lozano, Antonio V. Valero, Nacho Martino

Scenario

Manuel Gutiérrez Aragón, Luis Megino

Cinematograaf

José Luis Alcaine

Monteur

José Salcedo

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Spanje

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?