09 20 okt. '24
7ea2c18d 7ded 4d0a a4fe f1cf3a7b041e

Mario Camus

La colmena

Editie 1983
105' - 1982 - Drama - Taal: Spaans
Regisseur: Mario Camus Componist: Antón García Abril Met: Victoria Abril, Ana Belén, Concha Velasco
MARIO CAMUS
Geboren op 20.4.1935 in Santander. Studeerde aan de Spaanse filmschool EOC af in 1963. Werkte samen met Carlos Sauro voor tv-filmscripts van 1959 tot 1963. (O.a. voor LOS GOLFOS). Nadien vooral tv-regisseur en verkreeg bekendheid als verfilmer van lgnacio Aldecoa's oeuvre. Geen van zijn films werd voordien ooit in België uitgebracht.

La Colmena
LA COLMENA (De Bijenkorf) behaalde op de jongste Berlinale De Gouden Beer (samen met het eveneens op het Filmgebeuren vertoonde ASCENDANCY) en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Camilo José Cela (1943). Deze schreef bij de eerste druk van zijn roman volgende relativerende inleiding: "De Bijenkorf is niets meer dan een bleke afspiegeling van het alledaagse grijze bestaan, een bescheiden schaduw van de harde, intimistische en pijnlijke realiteit van elke dag. Een stuk leven dat zonder een blad voor de mond te nemen, zonder buitensporige tragedies noch medelijden verteld is... precies zoals het leven voorbij gaat… Producent-scenarist José luis Dibildos heeft de 296 personages uit de oorspronkelijke roman voor de filmversie teruggebracht tot 60, stuk voor stuk gespeeld door grote Spaanse sterren. Een prestigieuze onderneming (getekend door de bij ons totaal onbekende Mario Camus, cineast. met veel tv-filmervaring), maar schitterend geslaagd in de observatie en de tekening van "alleen maar" het gewone, intrieste en toch kleurrijke leven in het na-oorlogse Madrid. Met als katalysators het café "La Delicia", waar een doorsnede van heel de stad mekaar ontmoet, en een even spitant beschreven bordeel. 'n Juweel van een film, met veel ingehouden triestheid, tederheid, scherts, schamperheid, sarcasme en een scheut frivoliteit. Een film die duidelijk alles zegt over de stuwing die uitgaat van de nieuwe Spaanse bewindslieden en het nieuwe leadership van de "Direccion General de Cinematografia" (onder de leiding van cineaste Pilar Miro): geen censuur meer en een drastisch opgedreven betoelaging van de nationale produktie. Alvast één van die onverbiddelijke musts op dit "Filmgebeuren".

Image gallery

7ea2c18d 7ded 4d0a a4fe f1cf3a7b041e
4f0872e3 0046 4639 9fc5 b4032832a91b

Generiek

Regisseur

Mario Camus

Componist

Antón García Abril

Met

Victoria Abril, Ana Belén, Concha Velasco

Scenario

José Luis Dibildos

Cinematograaf

Hans Burmann

Monteur

José María Biurrún

Producent

José Luis Dibildos

Meer informatie

Taal

Spaans

Productielanden

Spanje

Scenario gebaseerd op

"La colmena" (Camilo José Cela)

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?